KRAVLJE MLEKO, JAJA, GLUTEN, ORASI I RIBA IZAZIVAJU EKCEM

by | 30.04.2022

Izbacite namirnice koje mogu izazvati svrab i suvu kožu

 

Ekcem ili atopijski dermatitis izaziva jak svrab i sušenje kože, a češanjem se zahvaćeni delovi mogu i dodatno povrediti i inficirati. Ovo zapaljensko oboljenje nije zarazno, a medicina još nije u potpunosti razjasnila kako nastaje.

Smatra se da sve počinje alergijskom reakcijom organizma, najpre na hranu, mada postoji i kontaktni dermatitis kod kojeg reakcija bude na dodir s alergenom. Kod beba se ekcem može javiti od trećeg meseca života, obično na licu – obrazima, bradi i čelu. Posle druge godine, crvene površine praćene svrabom javljaju se i na telu, obično na koži pregiba.

Neka istraživanja su pokazala da se ekcem ređe javlja kod beba koje se isključivo hrane majčinim mlekom do trećeg meseca. Pokazano je i da se atopijski dermatitis deteta smanjuje ako majka uzima probiotike i smanji konzumaciju kravljeg mleka. Obično ekcem prestane da se javlja kad dete malo poraste.

Kod odraslih je moguća alergija na kravlje mleko, jaja, ali i gluten, orašaste plodove, ribu ili morske plodove. Namirnice koje mogu pogoršati ekcem su i zeleno lisnato povrće, kivi, pomorandže i sok od pomorandže, avokado grožđe, oaradajz i suhomesnati proizvodi. Najbolje je da testirate jednu po jednu grupu namirnica. Pored eventualnih medikamenata koje će vam prepisati lekar, zahvaćena područja kože možete ispirati blagim rastvorom hipermangana, pa namazati kremom sa 5-10 posto uree.