ČAJ ZA MIOM MATERICE NAPRAVITE SAMI

by | 04.04.2022

Veličina izraslina se menja od nevidljivih ljudskom oku do velikih koje mogu da izobliče i uveć́aju matericu

Čaj za miom materice može da pomogne pri lečenju ovog problema sa kojima se suo­čava veliki broj žena. Miom materice je nekancerogena izras­lina na materici koja se često po­javljuje tokom godina repro­duk­tivnog doba žene, obično posle rađanja ili pobačaja. Ove izrasline povezuju se sa povećanim rizikom od pojave raka materice. Veličina mioma varira – od nevidljivih ljudskom oku do velikih koji mogu da izobliče i uvećaju matericu. Žena može imati jedan ili više mioma, a u ekstremnim slučaje­vima, višestruki fibroidi mogu da prošire matericu do grudnog koša i tako uvećaju i težinu žene.

Čaj za miom materice pije se dvadeset dana, sa pauzom od deset dana, pa se terapija čajem nastavlja deset dana. Ovaj biljni čaj pije se u dane bez menstrualnog ciklisa, a ni irigacija se ne obavlja u tom periodu.

Uzeti po dve supene kašike sitno zdrobljenog lista ranjenika (Betonica officinalis), lista koprive (Urtica dioica), kupinovog lista (Rubus frticosus) i po supenu kašiku sitno iseckanog lista žalfije (Salvia officinalis) lista i cveta hajdučice (Achillea millefolium), zovinog cveta (Sambucus nigra) i lista divlje nane (Mentha piperita). Izručiti sve u jedan litar i osam decilitara proključale vode. Osta­viti poklopljeno sat i po van ringle. Procediti i zasladiti medom po želji. Čaj treba piti po dva decilitra pre doručka, ručka, večere i pre spavanja.

Ostatak od jednog litra koristi se za irigaciju, ispiranje vagine uz pomoć bočice sa cevčicom. Ispira se sa po pola litre čaja, dva puta na dan, i sa pauzom od četiri sata između svake irigacije. Tečnost za irigaciju ne sme da bude vruća, već mlaka. Irigacija se mlakim čajem vrši svaki drugi dan, a lekari savetuju da se cevčica irigatora (može se nabaviti u apoteci), kao i ulaz u vaginu, namaže vazelinom.