SEDMODNEVNA PROLEĆNA DETOKS DIJETA

by | 28.03.2022

Očistite organizam  nakon teške zimske hrane  

 

Cilj ovog programa čišćenja jeste da se organizam očisti od nagomilanih toksina, da se odmori i isceli. Čišćenje se zasniva na povrću, voću, proteinima, žitaricama i korisnim mastima. Prvih nekoliko dana jelovnik se sastoji iz 80% tečnosti (smuti, sokovi i supe), kao i obilne večere. Preporučujemo da svaki dan počnete čašom mlake vode s limunom, kako biste sprečili pad šećera u krvi. Ne zaboravite da se šetate svaki dan, najmanje sat vremena. Tuširajte se naizmenično toplom i hladnom vodom. Vaše telo će vam biti zahvalno.

 Dan 1

Doručak – Osvežavajuć smuti: Pomešajte 250 ml kokosovog mleka, jednu bananu, 50 g kelja, 80 g zamrznutih malina, dve kašičice ovsenih pahuljica prstohvat cimeta.

Užina – Cinger (sok): Napravite sok od jedne pomorandže, dve šargarepe, 100 g spanaća, pola limuna, pola kašičice đumbira i jednog krastavca.

Ručak – Zelena supa (dva serviranja): Prodinstati glavicu usitnjenog belog luka sa sokom od pola limuna i štapićem jednog celera, sitno seckanog. Dodati pola kašičice kima, pola glavice brokolija i karfiola, a zatim šaku prezle i korijandera. Umešajte pola konzerve pasulja i ubacite u blender sa 300 ml vode.

Užina – Smuti od nane: Izmiksujte u blenderu jednu breskvu, krastavac, celer, 100 g kelja, šaku sveže nane i pola kašičice đumbira.

Večera – Losos/piletina s povrćem: File lososa ili pileći file (po želji) pripremiti za pečenje u foliji. Po njemu rasuti iseckanu žutu papriku, jednu iseckanu tikvicu i tri pečurke. Začiniti suvim začinima i preliti sokom od limuna. Peći na 180°C, dvadeset minuta. Servirati uz 100 g spanaća.

 Dan 2

Doručak – Smuti od pro­te­ina: Pomešati 250 ml ba­de­mo­vog mleka, 100 g bo­rov­nica, jednu kašičicu proteina konoplje, dve kašike ovsenih pahuljica i jednu kašiku ma­slaca.

Užina – Cvekla kao pojačanje: Napravite sok od jedne cvekle, dva štapića celera, dve šargarepe, jedne jabuke i krastavca.

Ručak – Gaspaćo: Umešati pola kra­stav­ca, pola crvene paprike, pola žute pa­prike, jednu gla­vicu belog luka, pola crnog luka i po­la kon­zerve sosa od paradajza. Mutiti dok ne postane kremasto. Pre serviranja dodati ka­šičicu balzamika, maslinovog ulja i malo začina.

Užina – Cinger

Večera – Grilovane pileće grudi s graškom: Je­dan komad pilećih grudi začinjen po želji, gri­lovan i serviran sa 100 g graška i 100 g kelja.

 Dan 3

 Doručak – Smuti od kokosa: Pomešati 80 ml kokosovog ulja, 200 ml kokosove vode, bananu, 100 g spanaća, kašičicu lanenog semena, kašičicu ovsenih pahuljica s kremom od kokosa. Mutiti dok ne postane kremasto.

Užina – Smuti od nane

Ručak – Zelena supa: Iskoristiti ostatke od prethodnih dana.

Užina – Cvekla kao pojačanje

Večera – Začinjen oslić s pireom od šargarepe i kelja: Napravite marinadu sa pola kašičica kima, cimeta, kurkume i kokosovog ulja. Prelijte file oslića marinadom i pecite na 180°C, petnaest minuta. U međuvremenu, napravite pire od jedne šargarepe. Servirajte oslić s pireom i 100 g kelja.

Dan 4

Doručak – Jaja sa šparglom: Skuvajte jaja a zatim prepecite parče hleba od punog zrna i iseckajte šparglu skuvanu na pari.

Užina – Dve mandarine i kašika indijskog oraha.

Ručak – Supa od spanaća i leblebija: Prodinstati glavicu belog luka s limunovim sokom, štapićem celera, pola sitno seckane šargarepe i paprikom, pola konzerve leblebija, 100 g spanaća, dodati šaku korijandera. Ubaciti u blender sa 300 ml vode.

Užina – Pola avokada i jedna kašika badema.

Večera – Losos/piletina s povrćem.

 Dan 5

 Doručak – Ovsene pahuljice: Kombinovati 40 g oraha i 40 g raznih semenki. Dodati 200 g ovsenih pahuljica, pola kašičice muskatnog oraščića i ostaviti malo da odstoji. Servirati sa četiri kašičice borovnica i 100 ml bademovog mleka.

Užina – Jabuka s kašikom orahovog putera.

Ručak – Pita od šargarepe: Izrendati pet velikih šargarepa i pomešati sa dve kašike kokosovog ulja, sokom od limuna (po želji) i kašičicom semenki čije. Ovaj fil uvijati u deblje kore (jedno pakovanje kora) i peći.

Užina – Hrskavi kelj (dve porcije): U pleh staviti 250 g kelja i obilno poprskati kokosovim uljem. Peći u rerni na 220°C, dok ne postane hrskav.

Večera – Pileći štapići s paprikom: Iseckati pileće grudi, 250 g žute i zelene paprike. Staviti meso u činiju i marinirati istopljenim kokosovim uljem, pomešanim sa pola kašičice paprike i cimeta. Iseći meso na štapiće i peći ga na 180°C. Servirati sa salatom.

 Dan 6

Doručak – Kajgana na tostu: Napraviti kajganu od dva jajeta i servirati je s kriškom hleba od punog zrna. Skuvati 100 g spanaća i servirati uz kajganu.

Užina – Jedna ispasirana banana namazana na krišku prepečenog hleba od punog zrna.

Ručak – Hrskava salata: Pomešajte zelenu salatu s jednom izrendanom šargarepom, 30 g krastavca, tri čeri paradajza, 100 g potočarke, dve kašičice sočiva. Preliti kašikom maslinovog ulja i sokom od limuna.

Užina – Ananas i kašika indijskog oraha.

Večera – Škampi: Skuvati 100 g škampa sa pola kese izrendane mešavine od povrća. Dodati sok od limete i kašičicu sosa od soje. Servirati sa 40 g kuvane kinoe.

 Dan 7

 Doručak – Avokado na hlebu: Izgnječiti jedan avokado i pomešati ga sa dva sitno iseckana čeri paradajza. Premazati ovim dva parčeta hleba od punog zrna.

Užina – Jedna breskva i kašika badema.

Ručak – Zamotana duga: Iseckati cveklu, pola šargarepe i dva čeri paradajza. Staviti u činiju sa 50 g rukole i sve promešati. Ubaciti povrće u tortilju od punog zrna i zamotati.

Užina – Hrskav kelj

Večera – Oslić s pestom: File oslića ispržiti na malo ulja i jednom kašičicom pesto-sosa. Servirati s obarenim keljom, 50 g graška i jednom iseckanom cveklom.