VITAMINSKI KOKTELI ZA JAČANJE IMUNITETA

by | 18.03.2022

U jačanju imuiteta pomoć potražite u prirodnim i ukusnim rešenjima

U jačanju imuiteta pomoć potražite u prirodnim i ukusnim rešenjima. Kokteli od grejpfruta, meda, cvekle  ili jabuke  hidriraju, utiču i na bolje opšte stanje, prevenciju, ali i brži oporavak ako se razbolite.

Grejpfrut, đumbir i med

Potrebno: Tri crvena grejpfruta, seckan đumbir, med i mineralna voda.

Priprema: Grejpfrut iscedite, po želji ostavite pulpu. Đumbir iseckajte ili izrendajte. Pomešajte i dodajte dve kašike meda. Ako želite da napitak više liči na koktel i da ga tako poslužite, možete dodati mineralnu vodu. Ukrasite kriškom grejpfruta.

Koktel cvekla, šargarepa i jabuka

Potrebno: Po tri stotine grama cvekle i šargarepe, sto grama jabuka, pola kašičice limuna, kockice leda po želji, so (po ukusu).

Priprema: Isecite cveklu, šargarepu i jabuku na kockice, stavite u sokovnik. Dobro izmiksujte i procedite. Dodajte pola kašičice limunovog soka i soli po ukusu, promešajte i poslužite. Napitak je jednako ukusan i bez kockica leda, ako se služi na sobnoj temperaturi.

Zeleni vitaminski napitak

Potrebno: Dva veća krastavca, pedeset listova spanaća, nekoliko listova kelja, komad đumbira, pola limete i so po ukusu, kriške limuna ili limete za dekoraciju.

Priprema: Dobro operite sve sastojke. Izmiksujte i držite u frižideru oko pola sata.

Prava vitaminska bomba

Potrebno: Po šezdeset mililitara soka od pomorandže i od jabuke, četiri kapi ekstrakta đumbira, dve kapi ekstrakta cimeta, kašičica limunovog soka, pola kašičice meda i biber (po ukusu).

Priprema: Sipajte sve sastojke u šejker, dobro protresite i sipajte u čaše. Po želji dodajte led, ukrasite kolutovima limuna, biberom i cimetom.

Topli punč od jabuka sa karanfilićem

Potrebno: Nekoliko vrhova karanfilića, pet većih crvenih jabuka, šest šoljica soka od jabuke, štapić cimeta, četvrtina kašičice muškatnog oraščišća i četvrtina šolje meda, tri kašike limunovog soka, četvrtina šolje soka od ananasa, dve pomorandže i šolja soka od pomorandže

Priprema: Zagrejte rernu na 175 stepeni C. Jabuke i narandže isecite na kriške, poprskajte sokom od jabuka, pobacajte po njima karanfilić i pecite pola sata. U velikoj šerpi pomešajte ostatak soka od jabuke i štapić cimeta. Kad proključa, smanjite vatru na srednju vrednost i kuvajte još pet minuta. Sklonite sa šporeta, dodajte muškatni oraščić, med, limunov sok, sok od ananasa. Poslužite vruće i dekorišite parčićima pomorandže i karanfilića.