LJUTA HRANA DUGOVEČNIH

06.02.2022 | AKTUELNO | Pregleda: 863 | Autor: | 0

Ljute papričice otklanjaju bol, regulišu šećer i krvni pritisak, pomažu pri mršavljenju i ubijaju ćelije raka

Ljute paprike predstavljaju plod tropskog žbuna roda Capsicum. Biljka je visine koja dostiže do metar ima granasto stablo, bele ili svikaste cvetove koji imaju plavo ljubičaste mrlje. Neke vrste su toliko ljute da samo njihovo dodirivanje izaziva iritaciju kože.

Ljute paprike su dar prirode jedinstven po svom ukusu i svojim lekovitim svojstvima. Poznate kao čili paprike (Capsicum annuum), potiču iz Južne Amerike. Ima podataka da su ljudi u Peruu poznavali i koristili ljute paprike još 6000 godina pre nove ere. Nakon što su prenesene u Evropu, manje "vatrene" paprike brzo su se raširile i u Indiju i Tajland i po celom svetu.

Interesantna je činjenica da je tokom 1912. godine američki hemičar Vilbr Skovil sastavio skalu po kojoj se danas meri koeficijent ljutine različitih vrsta paprika. Prema Skovilovom testu najljuće paprike na svetu su od vrsta Naga i Habanero koje su od roda Capsicum chinenese. Paprika Naga Jolokia ili "paprika utvara" na primer, sadrži između 85 hiljada i milion i 75 hiljada skovilovih jedinica. Za poređenje feferoni sadrže jedva 100 do 500 jedinica.

Na početku ova skala je bila urađena sa medicinskim ciljem i istraživala je mogućnosti kapsacina da se koristi kao analgetik, protiv artiritisnih oboljenja, kod dijabetične neuropatije i glavobolje.

Ljute paprike su vekovima navođene kao hrana dugovečnih. Što više kapsacina sadrži određena vrsta paprike toliko je ona ljuća i bogata antioksidansima. Prema stručnjacima kapsacin je zaštitno sredstvo paprike od životinja, logično i od ljudi.

Kada jedemo ljute paprike, njihov pikantni ukus aktivira receptora za bol na jeziku. One tako šalju saopštenje mozgu. Ako redovno jedemo ljuto, ćelije postaju bezosećajne. U određenom momentu čovek se navikne na ljutinu i čak oseća zadovoljstvo od nje. Specijalisti za ishranu objašnjavaju da je to zbog endorfina, nazivanog još i hormon sreće, čije ispuštanje izazivaju papričice. Prema tome jedenje ljutih paprika nas čini srećnima.

PRODAVNICA BR. 1

 • Maksima Gorkog 25
  (blizu Kalenić pijace), Beograd

  011/245-07-82, 011/242-09-55, 064/643-30-55
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 2

Brankova

 • Brankova 16, Beograd

  011/328-35-07
  radnim danima: 9h-17h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
ONLINE SHOP

 • ONLINE SHOP biljnog centra
  Magično bilje

 • Isporuka u zemlji i inostranstvu
 • Plaćanje pouzećem ili karticom

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem