ELIMINIŠITE KAŠALJ ČAJEVIMA

by | 02.02.2022

Pomažu i kod iritacije grla, a možete ih koristiti za ispiranje. Koji je čaj najbolji?

 

Ukoliko imate problema sa upornim kašljem koji nikako ne prolazi preporučujemo vam nekoliko čajeva koji će ovaj problem brzo eliminisati.

Čaj od sladića

Osim ostalih pozitivnih delovanja, sladić smiruje sluznicu i ima dugu tradiciju u lečenju kašlja i astme. Čaj možete napraviti od samog sladića, ili malo te biljke dodati u drugi biljni čaj. Oprezno sa ovim napitkom, imajte na umu kako ne smete preterati jer se mogu javiti visok pritisak, letargija i glavobolja.

Bosiljak

Kralj začina, bosiljak, tradicionalno se koristi kod upale desni i sluznice usta, prehlade, gripa ili kašlja. Svakodnevno pojedite deset listića bosiljka za doručak kao sredstvo zaštite od prehlade. Ako vas kašalj ipak napadne, napravite čaj od bosiljka. Listove osušenog bosiljka prelijte kipućom vodom i ostavite u poklopljenoj posudi deset minuta. Čaj uzimajte redovno, ali nakon osam dana napravite pauzu od dve nedelje.

Čaj od sleza

Jednu kašiku sleza polijte hladnom vodom i ostavite 20-ak minuta. Po potrebi dodajte med (odlični antiseptik koji smiruje nadražaje grla i natečenost) i popijte. Ovaj čaj je najbolje piti sveže pripremljenog.

Urme

Izmešajte pola kilograma urmi, pola kilograma smokvi i 30 grama žalfije sa 4,5 litra prokuvane vode. Ove sastojke kuvajte pola sata, procedite i svedite sirup na 1,1 litar. Uzimajte po potrebi.

Krompir

Ukoliko je kašalj suv, skuvajte koru od krompira i zasladite. Uzimajte po jednu kašiku nekoliko puta dnevno.

Majčina dušica

Skuvajte čaj od majčine dušice, ohladite ga i grgoljite! Kuvanjem čaja ste iz biljke izvukli materiju timol koja deluje kao moćni antiseptik.