DIJETA KOD PROBLEMA SA ŽUČNOM KESOM

by | 18.01.2022

Problemi sa žučnom kesom su, nažalost, postali sve češći.

Jede se sve i svašta, mršavi na brzinu, goji još brže, a organizam je izložen različitim stresovima. I dok je nekad oboljevanje od žučne kese bilo „rezervisano“ za stariju populaciju, danas godine više nisu bitne pa ljudi čak i mlađe starosne dobi oboljevaju i to im značajno utiče na kvalitet života.

Žučna kesa se nalazi sa desne strane tela, ispod jetre i ima jedinstvenu ulogu u organizmu – skladišti žuč. A uloga žuči je da pomogne varenju: razgrađuje masnoće unete hranom i kao svojevrsan „prirodni deterdžent“ razbija krupne kapljice masnoće na sitne i omogućava organizmu njihovu asimilaciju u tankom crevu.

Problemi nastaju kada se ovaj proces iz nekog razloga poremeti: žučni kanali postanu delimično ili potpuno neprohodni, upaljeni sa, veoma često, prisustvom manjih ili većih kamenčića. Takođe, žučna kesa ne funkcioniše dobro ni kada je presavijena što je prilično čest slučaj. Na žalost, sve je veći broj i onih kojima je potrebno operativnim putem ukloniti žučnu kesu uglavnom zbog hroničnih upala i prisustva veće količine kamenčića koji delimično ili potpuno blokiraju žučne puteve.

Kako pomoći upaljenoj žučnoj kesi da se oporavi

Upale žučne kese su u većini slučajeva neprijatne i bolne, praćene različitim simptomima: kao što su mučnina, gorušica, pojačano lučenjem želudačne kiseline, bolovima ispod desne plećke i drugim ne baš ugodnim senzacijama. Upale žučne kese se tradicionalno ublažavaju blagim biljnim čajevima, keksom, barenim pirinčem ili barenim krompirom. Popularna je i praksa uzimanja sode bikarbone za ublažavanje tegoba, pravljenjem bazne sredine u organizmu, ali, ipak, ovo rešenje nije preporučljivo jer je kratkog daha. Već nakon par sati od uzimanja sode bikarbone, dolazi do ponovnog i pojačanog lučenja kiseline, što može učiniti da se čovek oseća još gore.

Ishrana kod problema sa žučnom kesom

Pažljiv izbor namirnica će „odraditi“ veliki deo posla kod osoba sa problemima vezanim za žučnu kesu. Ne samo da će smiriti simptome, već, ako se osoba dosledno pridržava preporučene dijete – može nastati i potpuni oporavak. Sve to značajno utiče i na samopouzdanje ali i promenu životnog stila obolelog koji sada zna šta da izbegava da bi sprečio pojavu simptoma i ubrzao oporavak.

Dakle, osobe koje imaju problem sa žučnom kesom, ili oni kojima su odstranili žučnu kesu, svoju ishranu bi trebalo da zasnivaju da dobro izbalansiranoj hrani i konzumiranju većeg broja manjih obroka u toku dana. Naravno, postoje određene namirnice koje se u svakom slučaju trebaju izbegavati i njih ćemo navesti u nastavku.

Pa da počnemo po grupama namirnica:

MLEKO I MLEČNI PROIZVODI

DOZVOLJENO: obrano mleko, jogurt, kiselo mleko, mlad neslan sir

ZABRANJENO: svi zreli i jaki sirevi, masni ili sušeni, kajmak

JAJA – Strogo ZABRANJENO!

HLEB, PECIVA I TESTENINE

DOZVOLJENO: beli hleb, dvopek, kifle, biskvit, perece, palačinke, sve kuvane testenine, kukuruzno brašno, pirinač

ZABRANJENO: hleb i testa sa kvascem i koja sadrže dosta putera i jaja

MESO, RIBA I MORSKI PLODOVI

DOZVOLJENO: teletina, belo živinsko meso, riba, bela šunka, nemasna supa od mesa, supa od povrća u koju se mogu staviti sve vrste testenine, pirinča, griz

ZABRANJENO: slanina, suvo meso, kobasice, pečeno i pohovano meso, svinjetina, govedina, divljač, masna pačetina, guščija jetra, salama, hrenovke, konzerve, kavijar, sardine

VOĆE I POVRĆE

DOZVOLJENO: krompir–pire kuvan u slanoj vodi, spanać, šargarepa, keleraba, špargla, blitva, paprika, preliveno uljem; zelena salata, blitva, cvekla – sve pripremljene sa limunovim sokom ili uljem. Sve vrste voća – kuvano, bez kore, voćni sokovi

ZABRANJENO: krompir pečen, restovan, grašak, rotkva, krastavci, kelj, kupus, repa, dunje, dinje, lubenice, bademi, orasi, lešnici

ULJA I MASTI

DOZVOLJENO: maslinovo, sojino, kukuruzno, suncokretovo ulje

ZABRANJENO: svinjska i guščija mast, margarin, loj

ZAČINI

DOZVOLJENO: svi začini

ZABRANJENO: umak od belog luka, krastavaca i svi umaci od pečenja

SLATKIŠI

DOZVOLJENO: marmelada, slatko, med

ZABRANJENO: šećer, džem, torte, kolači, puding, sladoled, čokolada

PIĆA

DOZVOLJENO: čaj, kakao, slabija kafa

ZABRANJENO: sva alkoholna pića, posebno rakija i hladno pivo

Na osnovu prethodno navedenog smo uvideli da izbor namirnica i nije baš preterano restriktivan i da postoji puno namirnica koje se mogu konzumirati bez straha da će se stanje pogoršati, i da čak, uz strikno pridržavanje preporučenih namirnica stanje može postati mnogo bolje. Važno je pridržavati se uopštenih smernica o tome da treba jesti nemasnu i blago začinjenu hranu, po mogućstvu od sezonskih namirnica sa našeg podneblja i to one koje su odgajane u što zdravijoj sredini (sa što manje veštačkog đubriva i hemijske zaštite bilja).

I naravno, kao univerzalni lek za svaku boljku, potrebno je što više odmora i svakodnevnog rada na smanjivanju nervoze i stresa koji uvek dodatno utiču na svako fizičko stanje koje u tom trenutku imamo, a neretko mu je i uzrok.