PRE ILI POSLE JELA

15.01.2022 | AKTUELNO | Pregleda: 272 | Autor: | 0

Kada je pravo vreme za uzimanje vitamina

Vitamini i minerali su supstance neophodne za normalno funkcionisanje našeg tela. Oni su odgovorni za pravilan tok svih njegovih procesa: od rada srca do rasta kose. Da bi svi vitamini bili korisni, važno je zapamtiti nekoliko ključnih stvari.
Prvo, moraju se pravilno kombinovati tako da samo pojačavaju jedni druge, a ne obrnuto. Drugo, svaka grupa vitamina i minerala ima svoje optimalno vreme unosa, kada će korist za telo biti maksimalna. Reći ćemo vam zašto je za doručak bolje uzimati vitamine B, a pre spavanja popiti magnezijum i gvožđe.

Vitamini A, E, D, K
Vitamine rastvorljive u mastima A, E, D i K telo najbolje apsorbuje kada se uzimaju sa hranom koja sadrži masti. Tajna je u tome što, ulaskom u jednjak, masti pokreću proizvodnju žuči i enzima, koji doprinose transportu vitamina u jetru i njihovoj daljoj preradi. Dobra vest je da je čak i mala količina masti dovoljna da aktivira ovo kolo.

Kalcijum
Kalcijum, važan za zdravlje kostiju i zuba, generalno, ne zahteva posebne režime unosa. Ali ako uzimate više suplemenata, imajte na umu da ga ne treba kombinovati sa gvožđem i cinkom, koji mogu da potisnu kalcijum u borbi za resurse tela. Između uzimanja ovih vitamina, bolje je napraviti pauzu od 1-1,5 sata. Ovo vreme će biti sasvim dovoljno da ne ometaju jedni druge u asimilaciji.

B vitamini
Osim što učestvuju u osnovnim životnim procesima tela, uključujući i ćelijski metabolizam, vitamini B mogu se pohvaliti da nam pružaju dodatni podsticaj energije. Oni stimulišu nervni sistem, pa je najbolje vreme za vitamine B doručak. Ovo će vas održati produktivnim tokom celog dana.


Magnezijum i gvožđe
Ove dodatke je najbolje uzimati uveče ili čak pre spavanja. Zašto? Magnezijum (iako, naravno, sve zavisi od količine) može imati laksativan efekat – i definitivno nije ono što biste želeli usred dana. U isto vreme, kofein može da blokira delovanje gvožđa, pa ako pijete mnogo kafe, treba odložiti suplementaciju za kasnije. Konačno, velike količine vlakana mogu ometati apsorpciju hranljivih materija iz doručka, ručka i večere.

Vitamin C
Vitamin C rastvorljiv u vodi se može uzimati u bilo koje doba dana, ali obavezno ga popijte sa čašom vode.

Tagovi:

Komentari (0)

Ostavite komentar

PRODAVNICA BR. 1

Maksima Gorkog

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace), Beograd

  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 2

Brankova

 • Brankova 16, Beograd

  011/328-35-07
  radnim danima: 9h-18h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 3

Stand Magicnog bilja u TC Stadion

 • Zaplanjska 32 (TC Stadion), Beograd

  064/643-30-55
  svim danima 10h-22h
  Pogledajte na mapi ovde

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem