PRIPREMITE ZANIMLJIVE I ZDRAVE ČORBE

by | 13.01.2022

Sezona je gripa i virusa i nije na odmet da naučimo poneki recept za čorbice koje nam mogu pomoći u bobri protiv gripa.

Specijalista za ishranu i dijete Fatma Kahraman dala je uputstva za spremanje pet zanimljivih čorbi koje su izvor zdravlja. Vruće čorbe će nas zagrejati iznutra, doprineti našem zdravlju i ukrasiti trpezu. Fatma Kahraman kaže da se čorbe često jedu i da bi se mogle konzumirati za svaki obrok u toku dana, uključujući i doručak. Od sastava čorbe zavisi njen uticaj na organizam, a čorbe koje vam predstavljamo štite od gripa i podižu imunitet.

Čorba puna antioksidanata

Cvekla, koja privlači pažnju svojim visokim sadržajem antioksidanata, jedna je od korisnih namirnica. Pored toga što sadrži antioksidante i vitamin C, ona deluje kao snažan štit protiv prehlada sa svojim bogatim vitaminima i mineralima. Cvekla koja ima antiupalni efekat omogućava da se brže oporavimo od prehlade. Međutim, onima sa kamenom u bubregu ili želucu doktorka preporučuje da izbegavaju hranu koja u sebi sadrži oksalne kiseline i da nikako ne konzumiraju cveklu zbog toga što u sebi sadrži visok nivo oksalnih kiselina.
Uputstvo za pripremu: Jednu veću cveklu operite i isecite na sitno. Oljuštite tri čena belog luka, dve srednje šargarepe, jedan srednji krompir i četvrtinu stabljike celera isecite na sitno, pa sve zajedno stavite u šerpu. Povrće prelijte vodom da prekrije četiri prsta i kuvajte ga na srednjoj vatri dok ne omekša. Spremljenom povrću, nakon što ga izblendirate, dodajte jednu čašu prethodno spremljenog bujona od mesa. Dodajte vruću vodu sve dok ne postignete željenu gustinu. Poslužite je dodajući so i crni biber.

Čorba za zaštitu od bakterija

Bundeva sa svojim visokim sadržajem alfa i beta karotena jedna je od najefikasnijih boraca za imuni sistem. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, ona obezbeđuje zdravlje i jačinu creva. Sto grama bundeve jednoj odrasloj osobi obezbeđuje 35% dnevne potrebe za vitaminom C. Bundeva takođe sadrži i visok nivo vitamina A. Preveliki unos vitamina A treba izbegavati zbog toga što može da dovede do nekih zdravstvenih problema, posebno kod dece.
Uputstvo za pripremu: Oljuštite tri kriške bundeve, isecite je na kocke i stavite u dublju šerpu. Nakon što se skuvala sa malo vode, izblendirajte je dok ne postane pire. Nakon što joj dodate jednu čašu mleka, dodajte i 5 čaša vode. Jedno žumance pomešano sa dve kašike brašna dodajte polako i ostavite da proključa. Ako je potrebno, podesite je na željenu gustinu dodajući vruću vodu, pa dok je čorba još uvek na šporetu, dodajte i crni biber, so i 2 supene kašike maslinovog ulja. Po želji možete dodati i cimet.

Čorba protiv kašlja

Đumbir, koji se hiljadama godina, posebno u Aziji, koristi protiv prehlada i gripa, pored toga što jača imuni sistem, jeste i namirnica koja je dobra u borbi protiv kašlja. On pomaže pri izbacivanju sluzi i omogućava lakše disanje, a veoma je koristan i kod mučnina. Međutim, kao što je i kod drugih korisnih namirnica, i đumbir je štetan ako se previše konzumira i može biti uzrok problema poput gasova i gorušice.
Uputstvo za pripremu: Jednu šolju sočiva očistite i operite. Jednu glavicu crnog luka, jedan srednji krompir i jednu šargarepu isecite na kocke. U šerpu sipajte dve litre vode i ubacite pripremljeno povrće da se skuva dok ne omekša. Skuvanu mešavinu izblendirajte i, ako je potrebno, dodajte vruću vodu do željene gustine. Svež đumbir veličine palca oljuštite, izrendajte ga i dodajte 2 supene kašike maslinovog ulja i ostavite da proključa. Na kraju dodajući so i crni biber, poslužite čorbu.

Antibiotik čorba

Beli i crni luk zahvaljujući velikom izvoru sulfoksida i alkina imaju prirodna antibiotska svojstva. Pored toga što sprečavaju upalu grla, prehladu i kijavicu, bore se i protiv mikroba i infekcija u telu. Pomešani sa leblebijom i spanaćem su veoma ukusni i od ovih namirnica možete spremiti jednu jako zdravu čorbu.
Uputstvo za pripremu: Jednu čašu skuvanih leblebija i jednu čašu skuvane pšenice stavite u šerpu i dodajte jedan i po litar vode, pa ostavite da proključa. U jednoj činiji umutite, sve dok smesa ne postane glatka, jedno žumance, pet supenih kašika kiselog mleka i dve supene kašike pšeničnog brašna. Mešajte smesu polako joj dodajući vrelu vodu i dodajte je čorbi, mešajući sve vreme. U tiganju lagano propržite luk, zatim operite i i dodajte iseckanu jednu vezu spanaća. Kada se spanać proprži dodajte pet čenova belog luka koji ste izrendali i smesu sklonite sa vatre. Prilikom serviranja u čorbu dodajte kašiku smese sa spanaćem.

Čorba koja čuva od gripa

Kurkuma, zahvaljujući tome što u sebi sadrži supstancu kurkumin, veoma je korisna u borbi protiv mnogih bolesti poput kancera i gojaznosti, a u isto vreme ima antiupalna i preventivna dejstva. Kurkuma, bogata zdravim masnim kiselinama, magnezijumom i gvožđem, ima ulogu glavnog borca protiv gripa. Obavezno se obratite doktoru pre nego što počnete da koristite kurkumu ili kurkumin da biste kontrolisali potrošnju začina.
Uputstvo za pripremu: Jedno srednje parče pilećih grudi skuvajte u litar i po vode. Nakon što se skuva, isecite meso na parčiće. Dve supene kašike brašna i četiri supene kašike maslinovog ulja propržite, pa polako dodajte pileći bujon (vodu u kojoj se kuvalo pileće meso). U to dodajte dve supene kašike tankih rezanaca. Pomešajte jedno žumance sa limunovim sokom po želji, pa u to dodajte jednu kašiku pilećeg bujona, a zatim polako tu smesu sipajte u čorbu. Dodajte iseckanu piletinu i 2 kašičice izgnječenog svežeg đumbira ili jednu kašičicu kurkuminog praha. Servirajte čorbu dodajući so i crni biber na kraju.

Sprečite prehlade uz pomoć ovih namirnica i uživajte u onome što nam priroda pruža. Prijatno!