PASULJ ZA BADNJI DAN: TRI RECEPTA

by | 06.01.2022

Neobične varijante poznatih posnih recepata

Prebranac sa ribom

Potrebno je:

400 gr. pasulja belog,

 400 gr. crnog luka

suvi biljni začin,

2 kašičice aleve paprike,

maslinovo ulje,

 so,

2 lovorova lista,

 riba po želji.

Pasulj potopiti toplu vodu, pokriti i ostaviti nekoliko sati da nabubri. Vodu u kojoj je bio potopljen pasulj odliti i dodati novu toplu vodu, so i lovorov list. Kuvati pasulj dok ne omekša ali da se ne raskuva. Kada je pasulj gotov ocediti ga od vode ali vodu nemojte bacati.

 Luk iseći na rebarca. U dublju šerpu staviti ulje, dodati luk, malo vode da luk ogrezne i suvi začin. Poklopiti i dinstati luk uz povremeno dodavanje vode, sve dok se luk skoro ne raspadne. Dodati alevu papriku i promešati.

Vatrostalnu činiju podmazati maslinovim uljem, sipati polovinu pasulja, preko staviti luk i ostatak pasulja. Ako je potrebno dodati malo vode u kojoj se pasulj kuvao tek toliko da ogrezne,jer ne sme da bude suv. Preko složiti filete ribe i staviti u rernu na 200 stepeni da se peče. Kada uhvati koricu gotov je.

Varijanta sa dimljenom ribom

U skuvan pasulj staviti jednu celu suvu crvenu papriku i preko poređati komade dimljene ribe – birati masnije.

Peći oko 45 minuta na 200 stepeni.

A kada već spremate pasulj, skuvajte malo više i napravite namaz od pasulja.

Potrebno je

obaren  crveni ili beli pasulj

beli luk

 ulje

crvena mlevena paprika

Količine sastojaka odredite po želji i ukusu.

Ulje ugrejte na srednjoj temperaturi i dodajte sitno seckani beli luk i alevu papriku.  Pasulj dobro ispasirajte štapnim mikserom ili u procesoru. Dodajte ulje sa belim lukom i crvenom paprikom i promešajte. Razredite vodom u kojoj se kuvao pasulj do željene gustine paštete. Ohladite i poslužite kao namaz uz prepečeni hleb. 

Ako niste voljni da kuvate pasulj, možete koristiti konzervisan.