ŠTA SVE PRAVI BADNJAK IMA

05.01.2022 | AKTUELNO | Pregleda: 291 | Autor: | 0

Grane i listovi hrasta, svežanj žita i grančica drena, neophodan su deo svakog badnjaka

Nekada je veče uoči Božića domaćin sa sinovima ili unucima išao u šumu da seče badnjak. Danas se badnjak kupuje na pijaci. Kupuju se i zeleno žito, kolači, suvo voće, pečenje...

Šta sve pravi badnjak ima?
Ako ne živite u blizini šume iz koje možete da isečete badnjak ostaje da ga kupite. Uz grančice, najčešće hrasta, prodavci obično uvežu vrećicu kukuruza i klasje žita (za plodnu godinu) i drena (za zdravlje). Domaćini koji ga sami seku, često čuvaju i iverje koje pri sečenju otpadne i ponegde ga stavljaju u karlice - da bi kajmak biio debeo kao iver, ili među košnice - da pčele budu zaštićene od zla ili u vodu što čini da postane lekovita...

Badnjak tokom dana stoji van kuće, unosi se pred večeru, uz specifičan ritual. Kako u gradovima više nema ognjišta u stanovima, ovaj deo običaja očuvan je u organizovanom paljenju badnjaka najčešće u porti crkve.
Badnjak se pali i pristupa "džaranju" - raspaljivanju plamena koji je kod hrasta karakterističan po iskrama koje iskaču iz plamena.

Ko je propustio da polovinom decembra posadi žito, može ga kupiti. Poželjno je da u sredinu posude sa žitom zabodete sveću. Zeleno žito prema verovanju simbolizuje koliko će naredna godina biti berićetna, a svetlost sveće ili kandila probija put kroz zelenilo pšenice i obasjava dom domaćina u narednoj godini životnošću, srećom i toplinom.

Tagovi:

Komentari (0)

Ostavite komentar

PRODAVNICA BR. 1

Maksima Gorkog

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace), Beograd

  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 2

Brankova

 • Brankova 16, Beograd

  011/328-35-07
  radnim danima: 9h-18h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 3

Stand Magicnog bilja u TC Stadion

 • Zaplanjska 32 (TC Stadion), Beograd

  064/643-30-55
  svim danima 10h-22h
  Pogledajte na mapi ovde

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem