HIT PREDLOG: DA BISTE BILI ZDRAVI DOVOLJNO JE DA INTENZIVNO VEŽBATE SAMO 12 MINUTA

18.12.2021 | AKTUELNO | Pregleda: 533 | Autor: | 0

Superkratki treninzi učiniće da budete jači, spremniji i zdraviji

Dok su trčanje i dugotrajni treninzi u teretani sjajni iz niza razloga, superkratke HIIT (High-intensity interval training) sesije definitivno mogu igrati ulogu u tome da budete jači, spremniji i zdraviji.

Prema studiji Opšte bolnice Masačusats, možete poboljšati svoje zdravlje i kondiciju sa samo 12 minuta intenzivnog vežbanja.

Istraživači tvrde da to ima veze s korisnim promenama u nivoima "metabolita" koji kruže telom tokom i nakon kratkog vežbanja visokog intenziteta, koji su, jednostavno rečeno, nusproizvodi metabolizma.

Kako bi sve dobro procenili, istraživači su ispitali, 411 muškaraca i žena od kojih je traženo da 12 minuta intenzivno vežbaju, a njihovi metaboliti su mereni pre i odmah nakon testa.

Iz uzoraka nakon treninga istraživački tim je otkrio "povoljne promene u brojnim metabolitima za čije je nivoe u mirovanju ranije utvrđeno da su povezani sa kardiovaskularnim bolestima".

Na primer, samo 12 minuta vežbanja visokog intenziteta, dovodi je do neverovatnih 29 posto pada nivoa glutamata, "ključnog metabolita povezanog sa srčanim oboljenjima, dijabetesom i smanjenom dugovečnošću". Nivo DMGV, metabolita povezanog s povećanim rizikom od dijabetesa i bolesti jetre, pao je za isto tako impresivnih 18 posto.

Postoji i mnogo više tzv. lolalnih prednosti. Na primer, intenzivniji trening čini srčani mišić efikasnijim, jer je kao rezultat "potrebno manje kiseonika za izvođenje iste vežbe". Ne samo da ovo ima pozitivan učinak na celokupno zdravlje srca, već takođe znači da ćete moći da napredujete brže nego što biste to učinili uz duže periode vežbanja niskog ili umerenog intenziteta.

Mišići u cijelom telu takođe osećaju efekte, a pojačavanje mitohondrija mišićnih ćelija pomaže da brže izgradite mišiće, bolje radite i ostvarite najveće moguće zdravstvene koristi u najbržem mogućem vremenu.

PRODAVNICA BR. 1

 • Maksima Gorkog 25
  (blizu Kalenić pijace), Beograd

  011/245-07-82, 011/242-09-55, 064/643-30-55
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 2

Brankova

 • Brankova 16, Beograd

  011/328-35-07
  radnim danima: 9h-17h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
ONLINE SHOP

 • ONLINE SHOP biljnog centra
  Magično bilje

 • Isporuka u zemlji i inostranstvu
 • Plaćanje pouzećem ili karticom

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem