KO TREBA DA JEDE LIMUN SVAKI DAN

by | 08.12.2021

Limun je riznica vitamina C koja se preporučuje svima, a posebno pušačima, osobama na dijeti, bolesnima od respiratornih bolesti, dijabetesa i gihta

. Ali tu se ne zaustavlja njegova dobrobit po zdravlje. Sadrži pektin (prebiotik) koji pomaže u smanjenju šećera u krvi. Ima malo kalorija, pa je koristan prilikom rigoroznih dijeta.

Limun je optimalan izvor vitamina C. Važan je za proizvodnju kolagena, pomaže apsorpciji gvožđa iz biljne hrane. Dovoljan unos vitamina C sprečava stvaranje žučnih kamenova. Vitamin C efikasno se bori protiv prehlade, podstiče regeneraciju kostiju.

Limunska kiselina je prisutna u limunovom soku. Ona ne snižava pH vrednost, već je podiže (alkalizuje). Povećavajući pH urina, limunska kiselina pomaže u rastvaranju kamenova u bubrezima. Pomaže u uklanjanju amonijaka iz tela + proizvoda metabolizma proteina.

D-limonen se nalazi u kori. Ublažava upale i normalizuje šećer u krvi. Koristan je za respiratorne patologije. Zbog toga je neophodan osobama sa oštećenim plućima (nakon preležane upale pluća, sa astmom), pušačima.

Kome se posebno preporučuje konzumiranje limuna:
– pušačima,
– osobama koje su na dijeti,
– svima koji imaju respiratorne tegobe,
– onima koje pate od dijabetesa i gihta,
– osobama sa usporenim metabolizmom,
– ljubiteljima slatkog i mlečnih proizvoda,
– osobama koje pate od varikoznih vena,
– osobama starijim od šezdeset godina.

Zest je najzdraviji deo limuna i nalazi se u kori, zbog čega se preporučuje da se limun jede sa korom. Pre konzumiranja limunove kore, limun dobro operite sodom bikarbonom.

 Sedam situacija  u kojima  limun, biber i so zamenjuju lek

Limun, crni biber i morska so trojac je iz kuhinje koji može da deluje i kao lek… Mogu imati snažan efekat na vaše zdravlje ako ih koristite na pravilan način. Iskoristite njihovu lekovitost da ublažite učestale zdravstvene tegobe.

Ovo su sedam primera u kojima vam lekovitost i snaga limuna, bibera i morske soli može pomoći.

Olakšavaju mučninu u želucu
Pomešajte kašiku sveže isceđenog limunovog soka i kašičicu bibera u čaši tople vode i lagano popijte.

Za upaljeno grlo
Gušobolje se rešite mešavinom jedne kašike sveže isceđenog limunovog soka, pola kašičice crnog bibera i jedne kašičice morske soli pomešanih u čaši tople vode. Grgljajte nekoliko puta dnevno kako biste umirili grlo i zaustavili kašljanje.

Otčepite nos
Pomešajte jednaku količinu bibera, cimeta, kima, semenki kardamoma u posudi i tucite i meljite dok ne dobijete prah. Polagano udišite mirise mešavine, što će otvoriti disajne puteve.

Olakšajte astmu
U lonac kipuće vode stavite deset zrna bibera, dva pupoljka klinčića i petnaest listova bosiljka. Pustite da se krčka petnaest minuta, a zatim procedite mešavinu u teglu sa poklopcem. Dodajte dve kašičice meda i i ostavite da se ohladi. Mešavinu možete držati u frižideru do dve nedelje. Ako želite da ublažite ukus, pijte je s mlekom.

Zaustavite krvarenje iz nosa
Malo limunovog soka stavite na komadić vate pa u nozdrvu. Nagnite glavu lagano napred, kako biste sprečili curenje krvi u grlo i mučninu. Krvarenje iz nosa trebalo bi da prestane za nekoliko trenutaka.

Žučni kamenovi
Da li ste znali da je glavni sastojak žučnih kamenova holesterol koji oslabljena žuč nije mogla da izbaci? U tom slučaju pomažu kisele namirnice, posebno limun, koji snažno podstiču razgradnju masnoće.

Ako i vas muči ovaj problem, svako jutro pijte napitak koji ste napravili od maslinovog ulja, soka od limuna i crnog bibera u razmeri 3:1:1.

Tako ćete poboljšati rad žuči. Limun će pomoći da se kamenovi usitne, a ulje će podmazati mokraćne kanale da lakše izađu. Konzumirajte po jednu supenu kašiku sve dok ne izbacite žučne kamenove.

Ubrzavajte mršavljenje
U čaši tople vode pomešajte četvrtinu kašičice samlevenog bibera, dve kašike limunovog soka i jednu kašiku meda i popijte kako biste ubrzali metabolizam i pospešili mršavljenje. Polifenoli iz limuna sprečavaju debljanje i podstiču osetljivost insulina, što pomaže kod topljenja masnoća.