PRVA POMOĆ ZA SUVO OKO

by | 05.12.2021

Kamilica + vidac + hladan krastavac

 

Suzne žlezde su ventil pomoću kojeg u teškim i napetim duševnim stanjima suzama smanjujemo unutrašnji pritisak.

Kako bi tek bilo detetu kad ne bi moglo da se rasplače nad slomljenom igračkom, kad mu se dogodi nešto neprijatno. Bol je manja kad se slane suze kao biseri kotrljaju niz lice.

Suzne žlezde skrivene u malim jamicama spoljašnjeg, gornjeg očnog ugla, imaju i drugu ulogu, ne samo da sakupljaju suze.

Upala suznih žlezda naziva se dacryoadenitis. Ova bolest može da nastane mehaničkom i toksičnom iritacijom sluzokože suzne kesice i suznih kanala. Postoje akutni i hronični oblici. Na početku, upala suznih žlezda očituje se bolom u unutrašnjem uglu oka. Lokalni otok i crvenilo jasno su vidljivi. Ceo proces traje oko dve nedelje, ali ako odete kod lekara na vreme, možete značajno skratiti proces. Iskusan stručnjak brzo će odrediti upalu suzne žlezde. Terapija započinje antibioticima u obliku kapi ili masti.

Suzne žlezde sprečavaju da se oči osuše vlažeći vežnjaču (Conjunctiva) i rožnjaču (Cornea). Istovremeno čiste oči od bakterija, prašine i stranih tela. Koliko su upale suznih žlezda retke, toliko su upale nosnog kanala i suzne kesice česte. Ukoliko želimo da sprečimo hroničnu upalu ili apsces, bakterijske upale možemo da lečimo biljnim oblozima, dodavši kamilici vidac (Euphrasia officinalis).

Pripremite čaj od biljke vidac kao kupku za ispiranje oka ili za obloge. Pola kašičice suve biljke prelijte sa dva decilitra kipuće vode i ostavite da odstoji dva minuta. Procedite i mlakim čajem ispirajte oči dva do tri puta na dan. Od mlakog čaja možete napraviti i obloge. Ostavite ih na očima oko pet minuta, dok ne primetite da se obloga osušila.

Ukoliko su upale lakše, izdašno pomaže ako oči isperemo toplim mlekom ili čajem korena sleza.

Možete da uzmete i ledeno hladan krastavac i da ga izrežete na tanke kriške. Opustite se, opustite vrat i glavu i stavite kriške na zatvorene oči. Držite ih deset minuta ili dok kriške ne postanu tople.

Ako su vam oči ujutru slepljene krmeljom, morate hitno da preduzmete sve što treba, jer se radi o ozbiljnom poremećaju u razmeni materija. Ne smete da naprežete oči dugotrajnim čitanjem pri slabom noćnom svetlu.

Uprkos tome što su nam oči dragocen organ, mnogi zaboravljaju da cene taj dar prirode i zanemaruju negu i zaštitu očiju.