POVEĆAJTE NIVO LEUKOCITA U KRVI

by | 02.12.2021

 Ukoliko imate nizak nivo leukocita u krvi, evo kako da ih povećate

Sauna utiče na povećanje broja leukocita u krvi. Kada telo dehidrira zbog prevelike toplote, nivo leukocita skače jer je prepoznaje kao opasnost. I suprotno stanje, “hladnoća“ može povećati nivo leukocita u krvi. Zato zimi provodite više vremena napolju, ili vežbajte u hladnoj prostoriji.

Ako već govorimo o vežbanju, ispitivanja beleže skok leukocita u krvi kada vežbe iziskuju naročit napor i otpor, kao što je dizanje tegova ili vežbe koje iziskuju fizičko opterećenje.

Kako povećati broj leukocita ishranom?

Zato će vam biti potrebni vitamini, pre svih vitamin C, vitamin E i kompleks vitamina B12.

Vitamin C  utiče na stvaranje leukocita i tako priprema organizam da se bori sa mikrobima. Možete ga naći uglavnom u voću i povrću, ali istina je da vitamina C ima gotovo u svoj hrani, samo je pitanje u kojoj meri.

Oko 200 mg ovog vitamina dnevno sasvim je dovoljno za jačanje imuniteta kod odraslih, za veću proizvodnju leukocita.

Vitamina E utiče na bela krvna zrnca. Potrebna količina vitamina E je mnogo manja – svega 60 mg dnevno i nije je teško obezbediti, naravno pod uslovom da nemate loše navike. Ukoliko pušite, preterujete sa alkoholom i ne vežbate redovno, pojačajte unos vitamina E na 100 mg dnevno.

Kompleks vitamina B12 takođe može uticati na nivo leukocita u krvi mada, u odnosu na vitamine C i E, on deluje najslabije. U nekim slučajevima, u početku tretmana, vitamin B12 neće uticati na nivo leukocita, dok u drugim hoće. U svakom slučaju, neće vam škoditi.

Još jedan nutrijent povećava broj leukocita – cink. Ne samo da će zbog njega broj belih krvnih zrnaca biti viši, nego će leukociti i jače delovati na mikrobe.

Ipak, kada cinka ima previše u organizmu, može da uspori imuni sistem. Stoga ograničite unos na 15-25 mg dnevno.

Omega 3 masne kiseline naročito pomažu u stvaranju leukocita koji su zaduženi za bakterijske infekcije. One regulišu potencijalne reakcije na infekcije, kakav je slučaj sa alergijama, na primer.

Omega 3 masnih kiselina ima najviše u masnoj ribi – lososu i skuši, ali ih ima i u ribljem i lanenom ulju. Pored ovih kiselina i folna kiselina čini da belih krvnih zrnaca ima više u organizmu.

Celerom do snažnih belih krvnih zrnaca

Iako divlji celer raste u prirodi u izobilju, za ishranu, kao aromatičan začin i za lečenje koristi se isključivo pitomi. Celer je bogat lekovitim materijama, a posebno vitaminima C, K, B1 i B6, kao i folnom kiselinom, kalijumom i natrijumom. Snižava krvni pritisak, topi kalorije i deluje na bakterije. Organizam za varenje celera utroši mnogo više energije (kalorija) nego što sam koren sadrži pa se preporučuje za mršavljenje, ali i očuvanje dobre linije.

Zbog sadržaja etarskih ulja i terpena, deluje protiv bakterija i gljivica u sluzokoži creva i mokraćnih puteva. S obzirom da celer ima kumarin, sprečava štetno delovanje slobodnih radikala i, istovremeno, podstiče rad belih krvnih zrnaca. Štiti i od osteo¬po¬roze, a kompleks vitamina B iz ove namirnice sti¬muliše razmenu ugljenih hidrata u telu, jača živce i mo¬zak, pomaže rad creva, čuva zdravlje kože, kose, očiju i jetre.

U našem narodu postoji izreka: „Ko na srcu ima feler, navek mora jesti celer, što su potvrdila i naučna istraživanja, jer snižava krvni pritisak, opuštajući mišiće arterija. Osim toga, smanjuje holesterol u krvi. Lekovite materije se najbolje čuvaju u nje¬govom soku. Napitak je odličan lek u ranim fazama reumatizma i gihta, a preporučuje se i onima koji se bore protiv celulita jer deluje na krvotok. Snižava i šećer u krvi, reguliše menstruaciju.

Lekovitost celera potvrdila su uspešna izlečenja niza oboljenja, nastalih kao posledica stresa. Može se koristiti protiv astme i prehlade, smiruje kašalj i deluje protivupalno u slučaju bolesti grla. Pomaže, takođe, kod probavnih problema, otklanja loš zadah i odličan je borac protiv prolećnog umora.