JEDNOSTAVNI NAČINI DA UBRZATE METABOLIZAM I SMRŠATE

29.11.2021 | AKTUELNO | Pregleda: 1051 | Autor: | 0

Ne izbacujte nijednu grupu namirnica iz ishrane i šetajte

Kada je reč o mršavljenju ili održavanju trenutne telesne težine, metabolizam u velikoj meri može da utiče na rezultate. Ako ste zabrinuti zbog toga, pomoći će vam da za početak razumete šta je tačno metabolizam. Takođe je dobro da znate na šta on može da utiče i, ako je vaš metabolizam sporiji, kako da ga ubrzate.

Metabolizam se odnosi na biohemijske procese koje telo koristi kada pretvara hranu (kalorije) u energiju kako bi održalo život i podržalo fizičku aktivnost, bilo da se radi o vežbanju ili uobičajenim pokretima tela. Ovi procesi uključuju najvažnije aktivnosti organizma: disanje, varenje hrane, isporuku hranljivih materija do vaših ćelija kroz krv, korišćenje energije od strane vaših mišića, nerava i ćelija, kao i uklanjanje otpadnih proizvoda iz vašeg tela.

Brzina kojom sagorevate kalorije ili energiju naziva se metabolička stopa. Ovaj broj uključuje vašu bazalnu metaboličku stopu (BMR) – broj kalorija potrebnih za održavanje osnovnih funkcija, kao što su disanje i cirkulacija krvi - i kalorije koje sagore tokom fizičke aktivnosti. Vaš BMR je najznačajnija komponenta metaboličke stope, zadužen za 60% do 75% vaših ukupnih kalorija koje dnevno trošite.

Faktori koji utiču na metabolizam su brojni, a među njima su godine, pol, struktura tela i njegova temperatura, visina, unos kofeina, hormoni, trudnoća, i naravno, unos hrane i nivo fizičke aktivnosti. Iako je metabolizam svakog pojedinca specifičan, mogu se izdvojiti određena opšta pravila kako da ubrzate svoj metabolizam za mršavljenje i održavanje težine.

Vežbajte: Sagorevate mnogo više kalorija kada trenirate, nego kada sedite. Čak i lagana aktivnost ubrzava vaš metabolizam. Jači i intenzivniji treninzi, naravno, sagorevaju više kalorija.

Povećajte svoje dnevno kretanje: Nemate vremena da vežbate? Krećite se više tokom dana. Jednostavni dnevni „zadaci” poput šetanja, penjanja uz stepenice, rada u bašti ili dvorištu, pa i u kući, zahtevaju od vašeg tela da bude aktivnije i tako sagoreva više kalorija.

Izgradite mišiće: Možete poboljšati sastav svog tela kako biste sagoreli još veći broj kalorija. Uradite trening sa vežbama za snagu kako biste izgradili mišiće, i možete sagorevati mišiće tokom celog dana, čak i kada se vaše telo odmara.

Jedite odgovarajući broj kalorija: Ako unosite previše kalorija, naravno, možete se ugojiti. A ako jedete nedovoljno kalorija, to može učiniti da se metabolizam uspori. Obezbedite sebi dovoljan broj kalorija kako biste održali zdrav metabolizam i ne izbacujte nijednu grupu namirnica iz svoje ishrane, jer to može samo da vam šteti.

PRODAVNICA BR. 1

 • Maksima Gorkog 25
  (blizu Kalenić pijace), Beograd

  011/245-07-82, 011/242-09-55, 064/643-30-55
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 2

Brankova

 • Brankova 16, Beograd

  011/328-35-07
  radnim danima: 9h-17h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
ONLINE SHOP

 • ONLINE SHOP biljnog centra
  Magično bilje

 • Isporuka u zemlji i inostranstvu
 • Plaćanje pouzećem ili karticom

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem