KAKO DA NAJBRŽE SKUVATE PŠENICU

by | 15.11.2021

Na jednu meru sipati dve mere vode i kuvati sa malo soli na umerenoj vatri

Ako planirate da kuvate pšenicu, neophodna pripremna radnja koja se obavlja dan ranije je pranje pšenice i ostavljanje da odstoji u vodi tokom noći: u veliku šerpu preručite oprana zrna, sipajte dovoljno vode vodeći računa da će je zrna upiti i ostavite preko noći. Ujutru dodajte malo soli i kuvajte pšenicu  na umerenoj temperaturi. Kada kuvate žitarice neka uvek bude duplo više vode kako bise žitarica dobro skuvala. Dolivajte po potrebi toplu vodu.

Druga varijanta kuvanja štedi energiju:  preko pšenice nalijte vodu da pokrije zrna. Zagrejte do ključanja, isključite i sklonte sa ringle. Umotajte pažljivo šerpu u peškire, jorgan ili ćebe, kao kada pasterizujete zimnicu. Ostavite do ujutro/uveče i pčenica će biti skuvana.

A kada ste je skuvali, vreme je i da spremite neko ukusno jelo.

Sa jabukama

Kuvanu pšenicu iscedite dodajte joj umućenu slatku posnu pavlaku i kockice kisele jabuke. Desert dobro ohladite i služite u čašama.

 

Salata od pšenice

Sastojci: 300 g pšenice; 1,5 šolja seckanog peršuna; 1/2 šolje seckanih listova nane; 1 glavica luka isečena na kolutove; 1 paradajz; nekoliko listova zelene salate; 1/4 šolje limunovog soka; 1/4 šolje maslinovog ulja; 1/2 kašičice soli; biber.

Priprema: Skuvanu i prohlađenu pšenicu izmešajte sa ostalim sastojcima.

 

 Varivo

Potrebno je: 1 kg pšenice; 250 gr kukuruza; 250 gr pasulja; 200 gr ječma; voda; so.

Priprema: Pšenicu, ječam, kukuruz i pasulj preliti vodom i ostaviti da prenoći. Narednog dana naliti svežu vodu (za 2 cm da pređe preko materijala), malo soli i na smanjenoj temperaturi kuvati 2-2,5 sata. Dodati po potrebi još soli, promešati i služiti.

 

Čorba

Potrebno je: 1 glavica crnog luka, 1 čen belog luka, 1 šargarepa, 3 cveta brokolija, 300 grama pšenice, so, biber i ulje.

Priprema: Na ulju prodinstajte beli i crni luk i šargarepu,  dodajte sitno seckan brokoli i pšenicu. Pustiti da se kratko da dinsta. Dodati začine i naliti vodom. Kuvati sat vremena na umerenoj temperaturi.

 

Sa piletinom

Potrebno je 1 celo pile, oko 700 g pšenice, kašika masti, 2 kašike soli.

Priprema: U jedan veći lonac stavite mast, pile i opranu pšenicu i nalijte vodom da ogrezne. Kuvajte na laganoj vatri oko 3 sata. S vremena na vreme promešajte i dodajte još vode kako smesa ne bi uvrela. Potrebno je da pšenica bude raskuvana i da ima dosta vode. Kada se meso dobro raskuva, očistiti ga od kostiju i prokuvati da se zgusne.