SEDAM SOBNIH BILJAKA ZA PROČIŠĆAVANJE VAZDUHA

06.11.2021 | AKTUELNO | Pregleda: 734 | Autor: | 0

Kišobran drvo, zlatna puzavica smanjiće loš uticaj prašine, duvanskog dima i hemikalija u stanu

Osim toga što je vazduh napolju zagađen, sve vrste aparata za domaćinstvo, PVC stolarija, nameštaj od iverice, linoleum, tapete, sve vrste deterdženata – sve zasićuje vazduh u stanovima i kancelarijama toksičnim jedinjenima kao što su: benzen, toluen, fenol, formaldehid i druge štetne supstance.

Rezultat toga je povišen nivo prašine i mikroba koji dovodi do pogoršanja zdravlja čoveka, razvoja alergija i respiratornih oboljenja.

Ako postavite po sobama u stanu ili kući, nekoliko korisnih sobnih biljaka, one će raditi kao neka vrsta biološkog filtera, sakupljajući svu prašinu na svoje listove, apsorbujući loše materije, oslobađajući kiseonik.

Ovih sedam biljaka preporučuje čak i NASA za pročišćavanje vazduha u svemirskim stanicama, a one, bez problema, pročišćavaju vazduh u prostorijama za stanovanje.

1. Šeflera ili „kišobran drvo“ bukvalno je stvorena za prostorije u kojima se puši. Ona odlično apsorbuje i neutrališe nikotin i katran, koji se nalaze u duvanskom dimu. Šefleru odlikuju i vrlo skromni zahtevi – odgovara joj dosta svetla, a treba je samo pomalo zalivati.

2. Epipremnum aureum ili “zlatna puzavica” pročišćava vazduh od benzena. Široki listovi mogu primati veliku količinu ove supstance. Ova biljka je postala popularna jer se lako gaji i ne traži neke posebne uslove. Ova jednostavna puzavica upija i mnoge druge štetne hemikalije.

3. Dracena neutrališe formaldehid. Ova tropska biljka izuzetno dobro filtrira mnoge toksine, uključujući i formaldehid (gas koji se često koristi za proizvodnju plastičnih masa i dezinfekcionih sredstava). Draceni odgovara svetlo, ali ne i direktno sunce. Ne držite je na promaji, jer će brzo ostati bez većine listova.

4. Hlorofitum – atraktivan ukras na svakom prozoru, propušta i dovoljno svetla. Veoma efikasno apsorbuje izduvne gasove. Stoga, ova biljka je prosto neophodna svima koji žive na prvom i drugom spratu.

5. Salonska palma Chamaedorea (Chamaedorea elegans - palma sreće) važi za jednu od zdravih biljaka koje pročišćavaju vazduh u prostoriji. Aktivno vlaži vazduh i filtrira štetne supstance, koje emituje plastika.

6 i 7. Hedera helix (sobni bršljan) i Fikus bendžamin (ili uplakana smokva) šampioni su u pročišćavanju vazduha. Oni imaju prirodnu sposobnost da filtriraju zagađivače iz vazduha, uključujući benzen, formaldehid, ksilen i toluene.

Komentari (0)

Ostavite komentar

PRODAVNICA BR. 1

Maksima Gorkog

 • Maksima Gorkog 25
  (blizu Kalenić pijace), Beograd

  011/245-07-82, 011/242-09-55, 064/643-30-55
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 2

Brankova

 • Brankova 16, Beograd

  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-19h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
ONLINE SHOP

 • ONLINE SHOP biljnog centra
  Magično bilje

 • Isporuka u zemlji i inostranstvu
 • Plaćanje pouzećem ili karticom

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem