MUČE VAS CRVENILO I SVRAB NA RUKAMA? EVO PRVE POMOĆI

by | 01.11.2021

Kako da prepoznate ekcem i kako da pomognete sebi uz rešenja iz prirode: lavandu, manuka med, kokosovo i ulje jojobe

Ekcem ili atopijski dermatitis je oboljenje kože koje se najčešće javlja još u ranom detinjstvu. U pubertetu ova pojava može sasvim da nestane ili da se pojavi povremeno. Ekcem na rukama se javlja kod odraslih osoba onda kada su ruke u kontaktu sa određenim supstancama koje koža ne podnosi. U tom slučaju govorimo o kontaktnom dermatitisu.
Crvenilo kože može se javi na dlanovima, nadlanicama, između prstiju ili sa obe strane šake. Ono što karakteriše svaki ekcem jeste vidljiva promena na koži i jak svrab, koji može biti toliko intenzivan da vremenom počinje da peče i da boli.

U mnogim slučajevima, ne zna se tačan uzrok pojave ekcema. Ekcem na rukama je mnogo češći kod osoba koje su ceo dan u kontaktu sa iritirajućim supstancama. To mogu da budu: deterdženti, voda, kiseline, rastvarači, hladnoća, toplota i slično. Uzroci ekcema na rukama mogu biti i genetski faktor, povrede, imunološke reakcije na alergene (polen, duvaski dim, buđ, grinje), gljivice, stafilokoke…

Iako stres sam po sebi nije uzrok pojave atopijskog dermatitisa, on u značajnoj meri utiče na to da se stanje pogorša.

Pojavu ekcema može izazvati i hrana: orašasti plodovi, jaja, mlečni proizvodi i druge namirnice i to je potrebno utvrditi alergo-testom.

Pored promena navika, ekcem na rukama leči se i površinskim tretmanima – kremama sa kortikosteroidima i terapijom svetlom pomoću UVB i UVA lampi.

Svrha prirodnih tretmana protiv ekcema jeste da obezbede vlažnost koži koja je u ovakvim situacijama veoma suva i ublaže osećaj svraba i peckanja.

Kokosovo ulje je odlično za negu kože i i pruža joj neophodnu masnoću. Ovo ulje deluje i protiv bakterija i gljivica.

Ulje jojobe nije u tečnom stanju na sobnoj temperaturi, već više u formi voska. Odlično je za kožu jer je nasličnije prirodnim uljima koja proizvodi naša koža, odnosno sebumu.

Ulje lavande možete koristiti samog, možete ga dodati kokosovom ulju.

Med je, takođe, odličan prirodan proizvod koji može da smanji upale na koži. Hidrira kožu i dodaje joj vlažnost, a odlično se bori protiv mikrooorganizama. U tu svrhu najbolje je koristiti Manuka med koji dokazano ubija 250 vrsta bakterija i virusa.

Aloe vera gel je odličan prirodni preparat koji hladi upaljeno mesto i umiruje upale.

Krastavac je pun vode i dobro hidrira suve delove kože zahvaćene ekcemom. Možete ga iseći na kolutove ili narendati na obolelo mesto i prekriti zavojem.

Kupka od kamilice ili od ovsene kaše omekšava kožu. Možete i sami napraviti šumeće kugle za kupanje od sledećih sastojaka:
• šolja sode bikarbone
• šolja limuntusa
• kašika maslinovog ili lavandinog ulja
• kašika ovsene kaše ili suvih cvetova kamilice
Umesite sastojke. Ukoliko su previše suvi, dodajte još malo ulja. Nemojte dodavati vodu, jer ona podstiče reakciju sode bikarbone i limuntusa i masa počinje da peni i da se rastvara. Stavite sve to u kalup po želji i koristite kad se kupate.

Ishrana, takođe, uzimanje probiotika, ribljeg ulja, mlevenog lana, vitamina A i E, cinka, može pomoći u borbi sa ekcemom.