KOLIKO JE "ZLATNA JABUKA" KORISNA?

by | 30.10.2021

Sada trenutak da uživate u svim njenim blagodetima i korisnim svojstvima dunje

Dunja je orijentalno voće koje uglavnom raste u centralnoj Aziji, Iranu i u zemljama Kavkaza.
Dunja se uzgajala i u staroj Grčkoj, gde se smatrala simbolom ljubavi i plodnosti. Prema legendi, dunju je Pariz poklonio Afroditi, a od tada je jedno od njenih naziva – “zlatna jabuka”.
Sezona berbe dunje pada krajem jeseni, pa je sada trenutak da uživate u svim njenim blagodetima i korisnim svojstvima.
Dunja je pravo skladište hranljivih materija i vitamina. Sadrži vitamine grupa A, B, C, E i PP, gvožđe, vlakna, kalcijum, jedinjenja pektina, antioksidante i druge supstance i mikroelemente. Pektini u dunji normalizuju varenje, ali njihovo najvrednije svojstvo je sposobnost uklanjanja nagomilanih radionuklida iz tela. Osim toga, zbog visokog sadržaja gvožđa u dunji, njeni plodovi se često koriste kao lek u borbi protiv anemije. Osim toga, dunja ima i adstrigentna, antiseptička i hemostatska svojstva.
Dunja se ne preporučuje osobama sa čirevima i drugim akutnim oboljenjima želuca, jer zbog snažnog adstringentnog dejstva plod može dovesti do grčeva i pogoršati stanje.
Starinski recept za bakino slatko od dunja:
Kuvanje slatkog od dunja, po receptu naših baka, jednostavno je i ne traži neke posebne kulinarske veštine. Uz ovaj recept i sami ćete uživati u mirisu i ukusu koji podseća na detinjstvo i bakinu ostavu.
Sastojci:
• 1 kg dunja
• 800 gr šećera
• 2 l vode
• 2 limuna
• 100 gr oraha
Priprema:
Dunje očistite i oljuštite, izrendajte na krupno rende ili ih iseckajte na kockice, ako tako više volite. Stavite ih u činiju sa vodom u koju ste stavili sok jednog limuna da ne pocrne.
Sipajte u šerpu dva litra vode, prebacite dunje, koje ste prethodno ocedili i stavite da se kuvaju sedam minuta.
U drugu šerpu stavite šećer pa dodajte 300 ml vode, pa ušpinujte. Izvadite dunje pa ih ubacite u špinovan šećer.
Kuvajte sat vremena da se se slatko skuva. Kad izbiju gusti beli mehurovi i dunje postanu staklaste slatko je gotovo.
Pred kraj nasecite kolutove jednog limuna i ubacite iscekane orahe. Slatko možete sipati vruće u oprane i sterilisane tegle pa ih okrenuti, ili šerpu pokriti mokrom krpom pa ostaviti da prenoći i potpuno se ohladi, pa onda sipati u čiste tegle i zatvoriti.