DA BISTE BOLJE SPAVALI, JEDITE MELATONIN

06.10.2021 | AKTUELNO | Pregleda: 504 | Autor: | 0

Umesto suplemenata uzmite orahe, banane, tikvice, kelj...

Ponekad je potrebno da prođe dosta vremena da bismo zaspali, a uzroci tome mogu biti različiti, od stresa, anksioznost, pa do depresije.

Međutim, konzumiranje hrane bogate melatoninom može da pomogne u ovakvim situacijama.

„Melatonin je supstanca koja nas čini pospanima. Njegovo lučenje se tokom godina smanjuje i nakon 45. godine počinje značajno da opada.

Prema rečima dr Kristofera Vintera “svetlost, bilo da potiče od sunca ili kompjutera, suzbija melatonin, ali i upotreba alkohola i kafe”.

“Uzimanje melatonina u obliku suplemenata možda nije najsigurnije rešenje, posebno dugoročno gledano. Umesto toga, uzmite neku od namirnica bogatih melatoninom”, predlaže dr Vinter.

Orasi

Osim što sadrže visok nivo triptofana, aminokiseline koja pomaže u proizvodnji melatonina, orasi imaju i visoku koncentraciju gotovog oblika melatonina.

Zob

Mada većina nas zob koristi u vidu zobenih pahauljice za doručak, one su idealne i za večeru. Zob je odličan prirodni izvor melatonina, i ima sposobnosti da reguliše naš unutrašnji biološki sat. Ova namirnica je takođe prirodni izvor triptamina, pogotovo kada se kombinuje sa mlekom.

Pored toga, zob je bogat kalcijumom, magnezijumom i mineralima za koje je utvrđeno da pozitivno deluju na kvalitet sna.

Višnje

Dokazano je da višnje prouzrokuju povećano lučenje melatonina koji olakšava san. Studija objavljenja u stručnom časopisu “Journal of Medicinal Food” otkrila je da su oni koji su pili čašu soka od višnje dva puta dnevno u roku od dve nedelje produžili vreme spavanja za 84 minuta, u poređenju sa volonterima iz kontrolne grupe koji nisu pili sok.

Banane

Banane, pored minerala magnezijuma i kalijuma, čija je uloga da opuste mišiće i da obezbede njihovo pravilno funkcionisanje, sadrže i već pomenuti triptamin što ih još više čini dobrom namirnicom u borbi protiv nesanice.

Pored ovih namirnica melatonina u gotovom obliku ima i u kukuruzu, paradajzu, pirinču, šargarepi, rotkvicama, smokvama i peršunu.

Komentari (0)

Ostavite komentar

PRODAVNICA BR. 1

Maksima Gorkog

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace), Beograd

  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 2

Brankova

 • Brankova 16, Beograd

  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 3

Štand u TC Stadion

 • Zaplanjska 32 (TC Stadion), Beograd

  064/643-30-55
  ponedeljak, utorak, sreda, četvrtak i nedelja: 10h-22h
  petak, subota: 14h-22h
  Pogledajte na mapi ovde

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem