MEDOM PROTIV AMBROZIJE

by | 19.09.2021
MEDOM PROTIV AMBROZIJE

U kombinaciji sa koprivom, celerom ili crnim kimom, najslađi pčelinji proizvod može da pomogne protiv veoma neprijatne tegobe

 

Da li ste znali da ambrozija tokom samo pet sati može proizvesti čak osam miliona zrnaca polena? Polen ove biljke izuzetan je alergen i kod velikog broja ljudi izaziva ozbiljne tegobe. Dovoljno je svega dvadeset do trideset zrnaca na kubni metar vazduha da kod alergičnih osoba izazove simptome bolesti. Ambrozija niče već u aprilu, a počinje da cveta sredinom jula, ali polen najintezivije “otpušta” od sredine avgusta, dok seme ambrozije može da klija i do četrdeset godina!

Pčelinji proizvodi mogu da pomognu da se alergijske reakcije ublaže do 75% – dovoljno je uzimati dve kašike meda dnevno. Med je efikasan i u kombinaciji sa koprivom: pola kilograma sveže ubrane biljke, samlevene u mašini za mlevenje mesa, pomešajte sa dvesta grama meda. Smesu stavite u teglu i držite u frižideru deset dana, uz povremeno mešanje. Svako jutro uzimajte po kašičicu mešavine natašte.

Celer u kombinaciji sa medom, isto tako, može da pomogne. Iscedite sok iz svežeg lišća i korena biljke i stavite ga u teglu, a zatim dodajte onoliko meda koliko je soka u posudi. Sve promešajte (drvenom kaši­kom) i držite u frižideru sedam dana. Doza: Tri puta dnevno po kašičica, pola sata pre obroka, od kraja leta do početka jeseni.

Probleme sa disajnim putevima možete rešiti i ako kašičicu usitnjenog crnog kima pomešate sa dve kašike meda i dva zdrobljena čena belog luka. Doza: Po kašičica mešavine ujutru na prazan želudac tokom tri nedelje.

 

Almaje / gettyimages.com