DIJETA SA GROŽĐEM

by | 05.09.2021

Tokom samo dvadeset dana smršajte i očistite telo

Sadržaj članka

 
Dijete sa grožđem traje dvadeset dana, čisti telo, daje energiju. Ukoliko zdravlje dozvoljava, dvadesetak dana trebalo bi držati dijetu sa grožđem.
Preporučeno je da se jede 1 do najviše 2 kilograma grožđa, bolje crnog jer je zdravije i čisti organizam od toksina. Ne samo što će se skinuti višak kilograma nego će se regulisati varenje i apetit, a koža će zablistati svežinom. Naravno, potrebno je i da dodatna hrana bude nemasna i lagana.

Dan 1
Doručak
– 1 kašika ovsenih pahuljica (prethodno natopljenih preko noći), 1/2 pomorandže isečene na kockice, 2,5 dl malomasnog jogurta, 100 g zrna grožđa.
U velikoj posudi sve sastojke izmešajte i ostavite desetak minuta da odstoje.

Ručak
200 gr bundeve isečene na kockice i par minuta propržene na malo putera, 100 g zrna grožđa, 100 g zelene salate, 1 kašika oraha isečenih na listiće.
Sve sastojke, osim oraha pomešajte, a njih dodajte na vrh mešavine.

Večera
Voćna salata: 100 g zrna grožđa, 50 g ananasa isečenog na kocke i dodatka od 50 g soka od grožđa i 50 ml vode. Pileće grudi, ne teže od 150 g pripremite na roštilju ili dinstajte na vodi.

Dan 2
Doručak
Pomešajte 250 g malomasnog jogurta sa supenom kašikom soka od limuna i svemu tome dodajte 150 g zrna grožđa.

Ručak
Skuvati 5 kašika integralnog pirinča u tri puta više vode. Dodati 2 kašike komadića vaše omiljene ribe proprežene na malo maslinovog ulja. U sve to umešati i 150 g zrna grožđa.

Večera
Kuvati 150 g krompira, 1 šargarepu i 1 manji celer petnaestak minuta. Začiniti po ukusu biljnim začinima. Dodati kašičicu hladno ceđenog maslinovog ulja.
Posle ove čorbe pojesti 250 g svežeg, crnog grožđa.

Dan 3
Doručak
100 g malomasnog mladog sira i 150 g grožđa. Namirnice ubacite u blender, promiksajte par sekundi i eto ukusne i hranljive kašice za doručak!

Ručak
Napraviti ragu od 250 g ribe, 150 g brokolija i 1 glavice crnog luka. Posle ovog obroka pojesti 150 g crnog grožđa.

Večera
2,5 dl soka od grožđa, 50 grama zrna grožđa, pola jabuke, 5 g želatina. Promešati želatin sa malo vode, ostaviti malo da odstoji, zatim dodati sok od grožđa i mešajući dodati kriške jabuke i zrna grožđa isečena na pola. Ostaviti 1 sat u frižideru da se prohladi.

Dan 4
Doručak
1 kriška hleba sa 100 g malomasnog mladog sira. Posle toga 200 g grožđa.

Ručak
3 kašike brašna, pola čaše vode i jedno jaje. Umutiti i ispeći palačinke, a zatim ih filovati sa izmiksanom mešavinom od: 100 g nemasnog mladog sira, 1 kašike mineralne vode i 200 g zrna grožđa. Ako volite – dodajte preko palačinki i malo cimeta.

Večera
Propržiti ćureće grudi isečene na tanke kriške. Kuvati 100 gr brokolija 2-3 minuta, a u međuvremenu jednu veću šargarepu iseći na manje kolutove, a 2 veće pečurke iseći na listiće. Sve sastojke staviti u sud i dodati 1/2 šolje supe od povrća i kuvati 10 minuta. Pri kraju kuvanja dodati 60 g crnog grožđa i 2 kašike pavlake. Uz ovaj gulaš možete jesti i 100 g pirinča.

Budući da je grožđe puno kalijuma i grožđanog šećera – ne bi trebalo da osećate “napade” gladi – čak možete da očekujete i porast psihičke i fizičke energije. Grožđe je dobro i za vaše srce, a pomaže i kod anemije, astme, vaskularnih i nervnih bolesti. Uvek birajte grožđe sa semenom jer ono sadrži polifenole, izuzetno korisne supstance po naš organizam.

Pažnja: Ukoliko imate izrazitu prekomernu težinu, čir na želucu, dijabetes, kolitis, dijareju ili dizenteriju – pre grožđane dijete posavetujte se sa lekarom!