RADIONICA ORGANSKIH MELEMA

11.08.2021 | AKTUELNO | Pregleda: 1066 | Autor: | 0

U manastiru Vaznesenja Gospodnjeg u Vardištu, monahinje prave biljne proizvode u molitvi, sa puno ljubavi

Mnogi su tokom života isprobali bar neki proizvod od lekovitog bilja s manastirskih imanja, s nepodeljenom verom da će im pomoći i da će im, udruženi sa zvaničnom medicinom, rešiti zdravstveni problem. Kako ističu monahinje u svim srpskim manastirima, priroda nudi ogromno bogatstvo koje, uz malo truda i znanja, može da posluži čoveku. Na monahinjama je samo da prikupe bilje, uzmu iz njega ono najbolje i sve to spakuju u bočice. Naravno, u ovim melemima i preparatima nema ničega veštačkog - ni boja, ni konzervanasa, ni aroma.

Dugo su monahinje manastira Vaznesenja Gospodnjeg u Vardištu koristile preparate napravljene u drugim manastirima, prvenstveno one dostupne u manastiru Ostrog. Shvativši posebnu lekovitost domaćih melema, bez štetnih dodataka, monahinje su osetile potrebu da tragaju za receptima starih proverenih melema i da ih samostalno proizvode.
- Lekovito bilje za naše meleme beremo u okruženju samog manastira, čistih livada, a nešto i naši prijatelji naberu u svom čistom okruženju i time pomognu radionicu, jer je naš manastir još uvek u izgradnji - pričaju naše sagovornice.
Monahinje prikupljaju recepte iz porodičnih riznica svojih baka i rodbine i, naravno, u komunikaciji sa posetiocima, razmenjujući iskustva. Iako se ne zna pouzdano ko je osmislio svaki pojedinačni recept, u manastiru tvrde da su svi provereni, o čemu svedoče brojni zadovoljni korisnici.
- Najčešće se kod nas kupuju propolis, kapi od koprive i mast od nevena. Ti proizvodi se koriste i preventivno, pa ljudi kupuju kako za sebe, tako i za poklone drugima - konstatuje mati Jefimija.
Ipak, mnogima je najinteresantnija Ruska mast, napravljena od maslinovog ulja, pčelinjeg voska, žumanceta i eteričnih ulja.
- Sličnu mast, kao ruski melem, dobile smo za upotrebu, koristile je, uglavnom za zaštitu ruku posle radova u bašti i pokazala se dobro. Došle smo do recepta i malo ga izmenile. Uglavnom koristimo maslinovo ulje, a ne mast, kao mnogi drugi, i dodale smo eterična ulja po svom izboru.
Tinkture manastira Vaznesenja Gospodnjeg u Vardištu pomažu kod anemije, kapi koprive koriste se za čišćenje jetre, tinktura od gloga dobra je za jačanje srčanog mišića kod angine pektoris…
- Imamo i odlične kapi za cirkulaciju koje se najčešće koriste preventivno. Imamo mnogo zadovoljnih korisnika, a i mi ih svakodnevno koristimo, naravno uz obavezne pauze - kažu naše sagovornice.
Bilje koje monahinje najčešće koriste u melemima i tinkturama su: kopriva, neven, gavez, iva, kantarion, hajdučka trava, kamilica, valerijana, matičnjak i ostalo bilje po potrebi.
- Proizvodimo i sapune prirodnih sastojaka kreativno obogaćenih po našem ukusu, uz dodatke macerata raznih biljaka - konstatuju ove vredne žene.

PRODAVNICA BR. 1

 • Maksima Gorkog 25
  (blizu Kalenić pijace), Beograd

  011/245-07-82, 011/242-09-55, 064/643-30-55
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 2

Brankova

 • Brankova 16, Beograd

  011/328-35-07
  radnim danima: 9h-17h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
ONLINE SHOP

 • ONLINE SHOP biljnog centra
  Magično bilje

 • Isporuka u zemlji i inostranstvu
 • Plaćanje pouzećem ili karticom

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem