NAJBOLJI RECEPTI SA NANOM

by | 22.07.2021

Za uživanje i osveženje spremite sirupe sa nanom,  matičnjakom, koprivom, limunom

Za sok od nane postoje brojni odlični recepti. Počećemo sa osnovnim, koji je ovih dana i te kako tražen.
Osnovni recept
Mladi sveži listovi nane (trista grama), tri litra vode, tri kilograma šećera (da, dobro ste pročitali), tri vrećice (30 g) limuntusa i još pet punih kašika šećera.
Pre nego što krenemo dalje, nameće se jedno pitanje – pa čemu toliko šećera!
Koliko god delovalo nezdravo i neprihvatljivo, ipak je posredi sirup koji se kasnije razdređuje sa vodom. Ako vam je i dalje sladak, još ga više razblažite. Deca ga baš takvog najbolje prihvataju.
Izrada sirupa:Mlade listove najpre isperite nad jačim mlazom vode a potom ih iseckajte što sitnije odgovarajućim nožem. Složite listiće u šerpu, pospite ih limuntusom i stavite preko svega pet ravnih kašika šećera. Izmešajte, i to što bolje, listove izgnječite ne bi li sok od nane izašao u što većoj količini. Na kraju prelijte hladnom vodom, odložite poklopljeno u frižider i pustite nek odstoji ceo dan (24 časa), Sutradan, celokupan sadržaj treba procediti kroz gazu, a još bolje kroz gustu cediljku. U takav sirup dodajte sav preostali šećer i pustite ga nek se topi još 24 časa. Obilazite ga povremeno i mešajte. Sledeći dan prespite sok od mente u sterilisane staklene flaše i čuvajte na hladnom mestu.
Koliko dugo sme da se koristi i čuva?
Domaći sok od nane, napravljen na ovaj način, čuvajte u flašama u vašem frižideru. Takvog ga možete koristiti i do šezdeset dana. Za zamrzivač se svakako preporučuje plastična ambalaža, tada sirup dosta duže traje.

Sok od nane i koprive bez kuvanja
Sok od lista koprive je izuzetan narodni lek, pogoduje zdravim i bolesnim, a naročito anemičnim osobama. Slično se pravi i lekovit sirup od nane i koprive.
Priprema: Naberite pregršt vrhova mlade koprive i listiće nane (može biti pitoma ili divlja). Potrebno vam je tridesetak komada svake. Sameljite obe biljke u blenderu uz dodatak isečenog limuna. Procedite, dodajte vodu, med ili steviju, a na kraju ubacite i nekoliko ledenih kocki.
Prirodan sok od nane i koprive se, kao što vidite ne kuva, a u njega ne ide ni šećer, veoma je lekovit i zdrav. Tokom letnjih dana odlična je zamena za ledeni čaj. Odlična preporuka u letnjem periodu je osvežavajući sladoled sa mentom.

Druga metoda – sirup koji se kuva
Jedan oljušten i sitno iseckan limun, listove koprive i nane stavite u dva litra hladne vode. Ostavite nek odstoji celu noć i dan. Dobijenu masu što bolje procedite i izručite u šerpu. Kuvajte na laganoj vatri uz dodatak do dva i po kilograma šečera. Ne dozvolite ključanje jer tada sastojci gube većinu svojih lekovitih materija. Na kraju ubacite prstohvat timijana ili malo majčine dušice. Napravićete svojevrsni konzervans koji je potpuno prirodan. Izručite napitak u flaše, pustite nek se prohladi, pa zatim odložite u frižider. Dobijen sirup se razređuje sa vodom i tako se i pije. Dobićete ugodan sok od nane i koprive koji okrepljuje i podiže.
Kako se pravilno dozira
Za koji god ste se sirup ili sok odlučili, nemojte preterati sa njihovom upotrebom. Sirupi koji se razređuju piju se do dve čaše dnevno. Sadrže dosta šećera i limuntusa, pa nisu idealni za svakog.
Sok od nane i limuna napravljen u blenderu mnogo je zdraviji, bezbedniji i može se češće piti.

Sirup sa nanom i matičnjakom
Matičnjak, slično kao i nana, pomaže u borbi sa nesanicom, smiruje i opušta nerve. Poboljšava koncentraciju, pažnju i raspoloženje. Sirup se relativno lako pravi, nije težak za izradu.
U sirup ide dosta limuntusa, što nekom ne odgovara. Ipak, i pored toga sok od nane i matičnjaka ima prijatan ukus. Ako niste ljubitelj šećera, vi koristite domaći med.
Potrebno: Četiri stotine grama mladih i svežih listova nane, dve stotine grama lista matičnjaka, limuntus (šest kesica), kilogram i po meda, prokuvana voda (pet litara).
Priprema: Listiće nane i matičnjaka potopite u hladnu vodu (prethodno prokuvana uz dodatak limuntusa). Pustite da se svi sastojci natapaju ceo dan (24 h). Sutradan, izvadite listove iz posude a ostatak tečnosti procedite. Dodajte med i mešajte snažno sve dok se ne otopi u potpunosti. Potom prespite u staklene flaše i čuvajte u frižideru.
Pre korišćenja, sok od nane i matičnjaka razblažuje se vodom. Možete dodati nekoliko kriški limuna zbog lepše dekoracije, ali i boljeg ukusa.

Sirup sa medom i limunom
Kada imate dobar domaći med, mlade listiće nane i svež organski limun, prava je šteta ne isprobati sledeći recept:
Potrebno je: Pola šolje svežih listića mente, dve do vrha pune kašike meda, tri kašike soka od limuna, četiri šolje vode.
Priprema: Pomešajte sastojke u blenderu, na kraju dodajte domaći med. Naspite u staklene flaše i čuvajte u frižideru. Ovako napravljen sok od nane i limuna, pošto se ne kuva, najbolje je piti odmah. Sve sastojke slobodno menjajte dok ne dobijete idealan napitak za vas i vaše ukućane. Osvežiće vas tokom leta, bolje od bilo kog kupovnog soka. Služite ga kad god ste u prilici i obradovaćete svoje goste i prijatelje. Ako ga pak čuvate u frižideru, potrošite ga u toku dana. Lako je kvarljiv jer ne sadrži konzervans.