PRIRODA PROTIV BRADAVICA: ROSOPAS

by | 12.07.2021

Kapi od rosopasa možete napraviti sami, odlične su I za astmu, tuberkulozu, nesanicu, anksioznost

Rosopas (Chelidonium majus L.) je višegodišnja, zeljasta biljka koja svugde raste, najčešće pored puteva i ograda. Tretira se kao korov pa je tako ljudi i doživljavaju. U narodu je poznata i kao žuta trava, zmijsko mleko, zmijsko grožđe, božji dar, Marijina trava i drugo.
Ova lekovita biljka naraste do 80 cm u visinu a počinje da cveta u aprilu mesecu. Cvetići žute boje se smenjuju celo leto do kasne jeseni. Smešteni su na vrhovima stabljika.
Čitava biljka je lekovita ali se najčešće koristi nadzemni deo. Najpoznatiji je po svom žutom soku koji ispušta kada ga zgnječimo između prstiju ili prerežemo stabljiku. Pored neuglednog izgleda, rosopas otpušta i oštar i neprijatan miris tokom branja, ali miris tokom sušenja ispari.
Rosopas je najpoznatiji po svom delovanju na bradavice na koži, ali njegova lekovitost je mnogo veća. Odličan je za lečenje mnogih zdravstvenih problema poput žutice, astme i tuberkuloze, nesanice, anksioznosti, oboljenja jetre, kao i infekcija bubrega i bešike.
Prilikom izrade tinkture poželjno je koristiti suv biljni materijal koji smo sami ubrali tokom suvog i toplog dana, kada je vidljivo lučenje žuto-narandžastog soka iz stabljike.
Preporučljivo je nositi rukavice tokom branja čitave biljke jer bi sok mogao da stvori manje iritacije na koži. Nakon toga, potrebno je sušiti biljni materijal na tamnom, prozračnom i suvom mestu.
Kapi rosopasa veoma je lako napraviti. U sledećem receptu koristili smo 70% medicinski alkohol, ali moguće je koristiti i domaću rakiju ili votku kao alkoholni deo.
Sastojci: Sušeni cvetovi i stabljika rosopasa, pola litra alkohola (45-70%), čista staklena tegla od 500 ml i tamna staklena bočica za čuvanje.
Rosopas kapi treba napraviti sa dobro osušenim biljnim materijalom. Prvi korak je da staklenu teglu od 500 ml napunimo rosopasom, ali ne previše zbijeno i gusto. Zatim je rosopas potrebno preliti alkoholom, dobro zatvoriti teglu i promućkati mešavinu.
Teglu je potrebno ostaviti dve do tri nedelje na tamnom mestu, s povremenim mućkanjem mešavine. Nakon što je dovoljno vremena prošlo, tinkturu ćemo procediti i premestiti u staklenu bočicu od tamnog stakla. Preporučujemo bočicu sa kapaljkom zbog lakšeg doziranja kapi rosopasa, dok je rok trajanja tinkture do šest meseci.
Kako biste uklonili virusne bradavice ili gljivične infekcije s kože i noktiju, nanosite svakodnevno nekoliko kapi tinkture na zahvaćeno područje. Preporučljivo je nanositi tinkturu isključivo na bradavicu ili područje kože/noktiju sa gljivicama kako bi se izbeglo oštećenje zdrave kože.
Kod virusnih bradavica, poželjno je tinkturu naneti na komadić pamučne vate (izrezan u veličini bradavice), a zatim ga pričvrstiti flasterom ili selotejpom na bradavicu. Ostavite vatu tokom noći i ponavljajte minimalno sedam dana pre nego što pokušate ukloniti bradavicu. Ukoliko je potrebno, proces ponavljajte dok bradavica ne potamni i ne počne odumirati.