ŠTA NAM RADI VRELO VREME

by | 09.07.2021

Kako da preživite još jedan vreo dan? Sledite ove savete i naučite da razlikujete toplotni udar, sunčanicu, toplotne grčeve, toplotnu iscrpljenost

Velike letnje vrućine  donose i niz zdrastvenih tegoba. Iako se organizam obično dobro prilagođava letnjim vrućinama, problemi se mogu javiti u svim starosnim grupama.

Naučite da prepoznate toplotni udar, sunčanicu, toplotne grčeve, toplotnu iscrpljenost i primenite odgovarajuća sredstva.

Toplotna iscrpljenost
Uglavnom se javlja kod osoba koje se mnogo znoje, a zbog nedostatka soli, gubitka tečnosti ili kombinacije oba ova faktora. Javlja se osećaj žeđi, umor, slabost, mučnina, moguće je povraćanje, vrtoglavica, dezorijentisranost, ubrzan rad srca, snižen krvni pritisak, brzo i površno disanje, mišićni grčevi, vlažna i hladna koža, blede do pepeljasto sive boje, unutrašnja temperatura tela je normalna ili povišena.

Potrebno je sprečiti dalju izloženost tela uticaju visoke temperature iz okoline. Osoba bi trebalo da legne i da joj se daju tečnost i so. Ako povraća trebalo bi  prekinuti uzimanje tečnosti i dati infuziju fiziološkog rastvora u zdravstvenoj ustanovi.

Sunčanica
Sunčanica nastaje izlaganjem glave, a posebno potiljka, visokoj temperaturi. Ukoliko nesmotreno izlažete glavu suncu, temperatura u lobanji će se povećati baš kao u ekspres loncu. Telo će pokušati da rashladi mozak tako što će više hladne krvi uputiti u glavu.
Posledica je da krvni sudovi u mozgu nabreknu i mozak jednostavno natekne od relativno naglog povećanja volumena. Simptomi sunčanice su najčešće suva koža uz osetno povišenu telesnu temperaturu, a osoba se žali na glavobolju, vrtoglavicu, nemir, smušenost i vidljivo je crvenilo lica. Ukoliko se oglušite na ove alarme, ubrzo ćete osetiti zujanje u ušima, probleme s vidom i malaksalost – a u teškim slučajevima osoba je omamljena, raširenih zenica, može se i onesvestiti.
Sunčanica je vrlo ozbiljno stanje koje može završiti dugotrajnom nesvesticom, a na kraju i komom i smrću. Osobu za koju sumnjate da pati od sunčanice odmah smestite u hladovinu, u poluležeći položaj, i raskomotite joj odeću. U slučaju nesvestice osobu položite na bok. Rashladite je laganim polivanjem vodom i  stavljanjem hladnih  obloga ili vrećice s ledom na potiljak i glavu i dajite joj hladne napitke.

Toplotni grčevi
Toplotni grčevi su akutni poremećaj mišića, najčešće ekstremiteta i trbuha. Javljaju se iznenada tokom ili neposredno nakon teškog fizičkog napora u uslovima povišene temperature okoline. Jako znojenje izaziva gubitak vode i soli iz organizma, a nadoknadom samo vode ne nadoknađuje se i so.
Snižen nivo soli u mišićima uzrokuje bolne grčeve i spazam. Grčevi mogu biti i znak toplotne iscrpljenosti. Potrebno je sprečiti dalju izloženost visokoj temperaturi okoline, nadoknaditi tečnost i so. Ne masirati mišiće zahvaćene grčevima. Izbegavati bilo kakvu fizičku aktivnost tokom najmanje 12 sati.

Toplotni udar
U uslovima povišene temperature okoline i povećane vlage u vazduhu organizam nije u mogućnosti odstraniti višak telesne temperature pomoću znojenja pa naglo raste unutrašnja temperatura tela.
Ako se ne prepozna i ne pruži hitna medicinska pomoć, to je stanje koje ugrožava život. Dolazi do slabosti, malaksalosti, žeđi, vrtoglavice, jake glavobolje, grčeva, ubrzanog i jakog pulsa i naglog gubitka svesti. Unutrašnja temperatura tela je visoka, koža topla, suva i rumena.
Osobu je potrebno zaštititi od direktnog uticaja povišene temperature okoline, osloboditi suvišne odeće, brzo rashlađivati hladnim oblozima, prskanjem tela hladnom ili mlakom vodom uz stvaranje veštačke promaje npr. ventilatorom. Ne stavljati led na kožu. Hlađenje se provodi dok se unutrašnja temperatura tela ne spusti na 38 stepeni.