ZAMRZAVANJE ZAČINSKOG BILJA

07.07.2021 | AKTUELNO | Pregleda: 285 | Autor: | 0

Proveren način čuvanja svežeg aromatičnog bilja

Osim čuvanja sušenjem, začinsko bilje može se za zimu ostaviti i u zamrzivaču.

Neke vrste bilja bolje je zalediti nego sušiti: radi se o biljkama koje imaju puno vode u lišću, kao što su bosiljak, vlašac, matičnjak, estragon.

Smrzavanjem se čuvaju esencijalna ulja, a ukus će ostati nepromenjen.

Mogu se čuvati nekoliko meseci, a za razliku od sušenih kod kojih se ukus koncentriše prilikom sušenja pa ih u jelima treba koristiti u manjoj količini, zamrznute biljke mogu se koristiti u istom procentu kao i sveže.

Dva su osnovna metoda zamrzavanja začinskog bilja

Zamrzavanje pojedinačnih listova

Uvek uzimajte sveže, zdrave listove.

Aroma biljaka je intenzivnija ujutru kada su biljke još uvek dobro hidrirane. Izbegavajte korišćenje suvih ili smežuranih listova, kao i starih i onih sa dna stabljike.

Po potrebi, listove oprati i osušiti papirnim ubrusom. Ne moraju biti potpuno suvi ali ne bi trebalo da imaju previše vode jer će se tako formirati ledeni kristali.

Listove poređajte pojedinačno na poslužavnik i stavite ga u zamrzivač. Možete koristiti plastičnu foliju, papir za pečenje ili bilo šta drugo da poklopite listove, pazeći da se ne zalepe. Šta god da izaberete, poklopac služi samo kao zaštita da listovi ostanu čisti i ne “slete” sa poslužavnika.

Kada se listovi zamrznu spakujte ih u plastične kese ili kutije. Obavezno obeležite koje se bilje nalazi u pakovanju.

Zamrzavanje u kocki leda

Birajte samo sveže, najzdravije listove, kao u prethodnom slučaju

Operite bilje, posebno pazite na eventualne ostatke zemlje. Osušite bilje papirnim ubrusom. Pošto ćete zamrznuti biljke u vodi, jedini razlog za njihovo sušenje je da ih njima u postupku lakše manipulišete i ne napravite puno nereda na radnoj provršini.

Možete li zamrznuti celo ili iseckano lišće. Stavite 2 - 3 pojedinačna listova ili kašiku seckanog bilja u kalupe za led. Možete ih malo i zgnječiti to će osloboditi, koja će se zamrznuti zajedno sa vodom.

Napunite posudu na pola vodu. Uverite se da su listovi potpoljni u vodi, što je najbolje moguće. Oni će imati tendenciju da izbiju na površinu, što će se rešiti sledećim korakom. Stavite kalup u zamrzivač.

Kada su ledene kocke dovoljno zamrznute, svaku ledenu kocku s vodom dopunite. Lišće više neće moći da pluta i treba ga u biće pokriveno vodom. Vratite posudu u zamrzivač. Kada se dobro zalede, kocke istresite u plastičnu kesu, obeležite koje ste biljke zaledili i po potrebi u jelo dodajte kocku li više zaleđenog bilja.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 9h-18h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  svim danima: 10h-22h
  Od 25.7 do 8.8. štand neće raditi zbog godišnjeg odmora
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem