PRAVILA ZA SAVRŠEN DOMAĆI LEDENI ČAJ

30.06.2021 | AKTUELNO | Pregleda: 372 | Autor: | 0

Korisite uvek svež čaj u dovoljnoj količini, kuvajte ga na odgovarajućoj temperaturi, dodajte sok od limuna...

Čaj je bogat antioksidantima flavonoidima, koji su najmoćniji kad je čaj svež. Koristite čaj u listićima, a ako ipak koristite kesice pogledajte šta piše na pakovanju: izaberite brendove koji tačno navode odakle čaj potiče.

Osnovna pravila dobrog ledenog čaja:
Filtrirana voda
Čaj ne bi trebalo praviti sa negaziranom mineralnom vodom. Previše minerala iz mineralnih voda u kontaktu sa sastojcima iz lišća čaja mogu stvoriti ne baš prijatan uskus prijatne ukuse.

Temperatura
Ako koristete crni, biljne ili ulog čaj voda treba da provri. Ali za zeleni, beli i svetliji ulong voda treba da bude manje vruća: 75-80 stepeni Celzijusa. Ako čaj kom treba hladnija voda otavite da provri, postaće neprijatno gorkog ukusa.

Dovoljno listića čaja
Za šolju čaja potrebne su jedna do jedna i po kašičica čaja sa velikim lišćem ili cetovima, kao što su zeleni ili čaj od kamilice. Ako čaj pravite od listova koji su gusti i kompaktni, kakva je većina crnih čajeva, uzmi jednu kašičicu. Ako nemate vremena da čekate da se čaj ohladi, napravite ga dvostruko jače i “ohladite” kocikicama leda.

Koliko je potrebno da listovi ostanu u vodi
Ako ostavite čaj da previše dugo ispušta ukus, može se desiti da u napitku dominiraju tanini i drugi gorki sastojci. Crni čaj i tamniji ulong čajevi treba da stoje 3-5 minuta, a zelenim, belim i svetlijim ulong čajevima dovoljno je 2-3 minuta. Biljne mešavine imaju malo tanina, pa je kod njih manji rizik da predugo stoje.

Savet plus
Ako želite da u frižideru stalno imate dobar i zdrav ledeni čaj, dodajte mu malo limunovog soka. Limunska kiselina i vitamin C pomažu da se flavonoidi očuvaju.

Komentari (0)

Ostavite komentar

PRODAVNICA BR. 1

Maksima Gorkog

 • Maksima Gorkog 25
  (blizu Kalenić pijace), Beograd

  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 2

Brankova

 • Brankova 16, Beograd

  011/328-35-07
  radnim danima: 10h-18h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 3

 • Ilije Garašanina 5 A
  (Palilulska pijaca), Beograd
  064/643-30-55
  Radno vreme od 8h-15h
  Ponedeljak je neradan dan
  Pogledajte na mapi ovde.

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem