DOMAĆI MELEMI PROTIV PROŠIRENIH VENA (drugi deo)

by | 28.06.2021

Efikasna prirodna rešenja za lak korak prave se od gaveza, limuna, čempresa, kamilice…

Postoji i mnogo efikasnih prirodnih lekova za proširene vene. Razgovarajte sa svojim lekarom pre nego što pokušate bilo koju biljnu terapiju ili unošenje dodataka u ishranu, kako biste bili sigurni da su ti proizvodi sigurni i da neće uticati na bilo kakve lekove. Neke od prirodnih rešenja koja sami možete napraviti prave se od lako dostupnih sastojaka: gaveza, limuna, čempresa, kamilice…

1. Gavez
Gavez u obliku obloga veoma je koristan kod svih problema sa venama. Ova biljka i njeni aktivni sastojci pomažu pri rege­ne­raciji tkiva i ubrzavaju zarastanje rana.
Koristite uvek sveže izrendan koren od gaveza, ali u nedostatku svežeg korena možete koristiti i tinkturu. Tinktura se odlično pokazala kod upale vena.
U staklenu flašu sipajte sedam decilitara pedesetoprocentnog medicinskog alkohola i dodajte sto grama korena gaveza. Promućkajte flašu, dobro je zatvorite i ostavite da stoji vodoravno na tamnom mestu naredne dve nedelje.
Svaki treći dan promućkajte sadržaj flaše. Kada prođe period stajanja, procedite tečnost i sipajte je u tamnu flašu od stakla. Preporučuje se nanošenje tinkture tri puta dnevno na kritične zone.
Kada ne koristite tinkturu, flašu držite na tamnom mestu.

2. Arnika za lečenje modrica
Arnika se već dugo koristi u suzbijanju upalnih procesa ali pomaže i u lečenju modrica nastalih od proširenih vena. Arnika opušta umorne noge i mišiće pa je često koriste sportisti nakon napornog treninga.
Nanosi se na kožu u obliku gela ili kreme.

3. Čaj od zove protiv
krvnih ugrušaka
Najbolji čaj za proširene vene je čaj od zove, budući da je bogat rutinom, flavo­no­i­dom koji deluje antioksidansno i anti­in­fla­ma­torno, štiti i jača krvne sudove i spre­čava pojavu krvnih ugrušaka.
Dve kafene kašike sušenog cveta zove preliti sa dva decilitra ključale vode.
Po­­klopiti i ostaviti da čaj stoji deset mi­nu­­ta pa ga piti. Preporučuje se uzi­ma­nje najviše tri šolje čaja dnevno.

4. Limun
Kora limuna ublažava tegobe koje izazivaju proširene vene. Ona sadrži supstance poznate pod imenom flavonoidi, uključujući i rutin, koji smanjuju propustljivost krvnih sudova, posebno kapilara.
Na obolela mesta stavljati kolutove limuna i zamotati zavojem. Možete ponavljati više puta dnevno.
Limunovo ulje je odličan tonik za vene pa svakodnevno trljajte bolna mesta sa limunovim uljem.

5. Borovnice za cirkulaciju
Borovnica podstiče cirkulaciju i poboljšava celokupno stanje vaskularnog sistema. Konzumirajte sveže borovnice. U srodne vrste biljaka spadaju i kupine.

6. Eterično ulje čempresa
Za proširene vene može se svakodnevno koristiti eterično ulje čempresa.
Ulje može poslužiti kod bolnih proširenih vena jer poboljšava limfnu drenažu, cirkulaciju, smanjuje pritisak u nogama. Nekoliko kapi eteričnog ulja čempresa (pet kapi) nanesite na hladnu oblogu i masirajte noge kako biste se maksimalno opustili.
Ako osetite bolove u mišićima i otok, pokušajte da koristite razređena eterična ulja, poput nane i lavande u malim količinama, kako biste ublažili problematična mesta.

7. Kamilica
Kamilica smiruje i ublažava težinu i neprijatnost koja proizlazi iz problematičnih vena, naročito nakon nekog vremena provedenog na nogama.
Pomešajte kamilicu s organskim kokosovim uljem i protrljajte noge pre odlaska u krevet.

8. Peršun
Peršun je bogat vitaminom C, koji je snažan antioksidans i podstiče proizvodnju kolagena, kao i oporavak i reprodukciju ćelija. Peršun sadrži rutin, koji igra ključnu ulogu u jačanju kapilara i zato je koristan u smanjenju simptoma proširenih vena.
Preporučuju se obloge od tankog sloja meda i sitno seckanog peršuna, više puta dnevno. Uzimaju se jednake količine meda i peršuna. Oblog se stavlja dva do tri puta dnevno ili se ostavlja preko noći.
Sve navedeno olakšaće tegobe od proširenih vena ali svakako pazite na ozbiljne komplikacije koje mogu da prate ovu bolest. Lečenje je najbolje početi što pre, uz konsultaciju lekara.