ZAŠTO JE DOBAR BEBI SPANAĆ

09.06.2021 | AKTUELNO | Pregleda: 4429 | Autor: | 0

Proleće je idealno vreme za pripremu obroka i napitaka od mladog spanaća, a zbog visokog sadržaja folne kiseline posebno se preporučuje trudnicama i maloj deci

Bebi (mlad) spanać, neznatno se razlikuje od zrelog spanaća, prvenstveno zbog toga što ima manju energetsku vrednost i manji sadržaj vlakana. Vlakna su nesvarljivi delovi biljnih ćelija i važna su za pravilan rad digestivnog sistema.
U odnosu na sazreo spanać, bebi spanać sadrži manje oksalne kiseline, koja u kombinaciji sa mineralima, gvožđem, magnezijumom i kalijumom formira oksalate (soli oksalne kiseline). Oksalati pogoduju stvaranju kamena u bubrezima, pa se običan spanać ne preporučuje osobama sklonim ovom poremećaju - to je samo jedna od prednosti bebi spanaća.
Sadrži u većoj meri folnu kiselinu, odnosno vitamin B9 koji je veoma važan za naš organizam kao i za fetalan razvoj, zbog čega je značajan u ishrani trudnica i male dece. Zbog svoje strukture, odnosno odsustva vlaknastih struktura kroz listove, pogodan je za pripremu svežih salata, smutija i obroka za bebe. Proleće je idealno vreme za pripremu obroka i napitaka od mladog spanaća.
Dostupnost na tržištu i mogućnost brze pripreme, koja podrazumeva pranje svežih listova i spravljanje raznih salata: sa voćem (jabuke, nar, avokado, orah…), sa dodatkom maslinovog ulja i obavezno isceđenog soka od limuna, velika je prednost.
Dobro je spremati razne smutije (u kombinaciji sa brokolijem, jabukama, citrusima) kao i sokove, jer bebi spanać obezbeđuje lagane, biološki vredne obroke koji sadrže vitamine i minerale neophodne organizmu. Kratko blanširan pogodan je za pripremu raznih obroka za bebe i malu decu, zatim čorbi, pirea, obroka kombinovanih sa drugim povrćem, kao i sa ostalim namirnicama, žitaricama, mesom, mlečnim proizvodima. Obroke od spanaća generalno treba pripremati neposredno pred konzumiranje i ne podgrevati ih.
Zelena boja spanaća potiče od obilja pigmeta hlorofila a izvor je velikog broja vitamina: niacina, vitamina A, B6, C i K, i već pomenute folne kiseline. Sadrži i druge fitohemikalije, beta-karotene, zeaksantin, lutein, ksanten, imuno­sti­mu­latore sa antioksidantnim svojstvima - važne u borbi protiv mnogih bolesti.
Spanać je izvor minerala, magnezijuma, kalcijuma, gvožđa, kalijuma, mangana i fosfora. Ovo povrće ima malu energetsku vrednost: 100 g oslobađa 23 kcal, sadrži 3,5 g gvožđa i 2,2 g vlakana. Idealno je za lagane ukusne obroke kombinovane sa raznim namirnicama. Zbog male energetske gustine, pogodan je za ishranu svih na redukcionom dijetetskom režimu. Osim za opšte dobro stanje organizma, spanać je važan i za zdravlje kostiju, kože i kose i regulaciju krvnog pritiska.

PRODAVNICA BR. 1

 • Maksima Gorkog 25
  (blizu Kalenić pijace), Beograd

  011/245-07-82, 011/242-09-55, 064/643-30-55
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 2

Brankova

 • Brankova 16, Beograd

  011/328-35-07
  radnim danima: 9h-17h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
ONLINE SHOP

 • ONLINE SHOP biljnog centra
  Magično bilje

 • Isporuka u zemlji i inostranstvu
 • Plaćanje pouzećem ili karticom

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem