LUKOVICE VREDNIJE OD ZLATA

07.06.2021 | AKTUELNO | Pregleda: 216 | Autor: | 0

Mnogi prelepi akvareli sa motivima lala, koje danas smatramo umetnošču, u stvari su nastali zbog trgovanja ovim cvetom, kao ilustracije u katalozima koji je trebalo da privuku kupce

Istorija lala ispunjena je, poput dobrog krimi romana, manipulacijama, krađom, ljubavlju i mržnjom, iznenadnim bogatstvom i bankrotom... Iako je ovaj cvet danas simbol Holandije, on niti potiče sa njene teritorije, niti je oduvek bio predmet obožavanja njenih stanovnika. Ipak, do porekla ovog divnog cveta nije lako doći. Prvi tragovi datiraju iz 12. veka, a istoričari su uspeli da ustanove da lale rastu već hiljadama godina, u koridoru koji se prostire duž 40 stepena geografske širine, između severne Kine i južne Evrope. Ipak, prva „groznica“ vezana za ovaj cvet dogodila se u oblastima koje danas pripadaju Turskoj. Da bismo shvatili njene razmere moramo da se vratimo u doba Otomanske imperije i vladavinu, koga drugog do Sulejmana Veličanstvenog (1494-1566). Lale su tada već uveliko bile kultivisana biljka, uzgajana za zadovoljstvo sultana i njegove pratnje. Nešto kasnije, lala je postala opšteprihvaćen simbol bogatstva i prestiža, a ovaj period je kasnije nazvan „Doba lala“ (1718 - 1730). To je period mirnog razvoja, napredak države bio je vidljiv na svakom koraku, a zahvaljujući velikoj popularnosti koju je ovaj cvet uživao u tom periodu on se i naziva Dobom lala. U Turskoj su tada postojali strogi propisi vezani za gajenje i prodaju ovog cveta. Tako, na primer, tokom vladavine Sultana Ahmeda III bilo je zabranjeno kupovati i prodavati lale izvan prestonice, a ovaj zločin kažnjavan je progonstvom. Nije bilo neobično u to doba čuti komentar i da je lala vrednija od ljudskog života.

Festivali za vreme punog meseca
Oko 1700. godine u Turskoj su, kako se veruje, počeli da se organizuju i prvi festivali koji su održavani tokom noći kada je mesec pun. Lale su bile izložene u stotinama luksuzno izrađenih vaza, u kristalnim fenjerima prelamala se obojena svetlost koja se odbijala od cvetova u baštama duž kojih su bili izloženi volijeri i kavezi sa kanarincima i slavujima koji su pevali oduševljenim gostima. Da bi romantika bila potpuna, od gostiju je, navodno, traženo da se odevaju u boje koje će se skladno uklapati sa bojom cvetova. Lale su u Evropu stigle tokom druge polovine 16. veka, smatra se prvo u ruke upravnika Kraljevskih medicinskih bašti u Pragu. Ovaj događaj smatra se i zvaničnim dolaskom lala na tlo Evrope. Nešto ranije, oko 1593, lekar i botaničar Klusius stigao je u Holadniju da preuzme mesto upravnika Lajdenskih vrtova. Iako su oni već bili zasađeni brižljivo odabranim biljem, potrebnim prvenstveno za medicinska istraživanja, Klusius je sa sobom doneo veliku kolekciju lala (priča kaže da je to bila jedna od najimpresivnjiih kolekcija na zapadu Evrope toga vremena), i lukovice je posadio u bašti. Istorija dalje kaže da je Klusius bio sebičan baštovan koji je ljubomorno čuvao svoje lale, odbijajući da sa bilo kim podeli ove divne cvetove. Kao što to obično biva kad je nešto zabranjeno i u ovom slučaju lale su postale predmet čežnje i ubrzo su provalnici koji su ih krali postali stalni posetioci bašte. Ovaj postupak je, kaže priča, toliko užasnuo Klusiusa da je odustao od gajenja lala i više nikad nije hteo da ima bilo kakve veze sa njima. Bilo kako bilo, lale su tada oslobođene iz okova botaničke bašte i tulipomanija u Holandiji je počela, a traje do današnjih dana.

Privilegija bogatih
Kao i svaka druga biljna novotarija i lale su u početku bile privilegija dostupna isključivo bogatim slojevima. Srednji slojevi nisu ostali imuni na lepotu ovog cveta koga su smatrali i simbolom bogatstva i prosperiteta. Zajedno sa kavezima sa egzotičnim pticama i dekorativnim fontanama, lale su nalazile svoje mesto u bašama svakog kralja, princa i biskupa koji je držao do sebe. Često su u baštama postavljana ogledala kako bi se stvorila iluzija da je vlasnik bogatiji nego što jeste i da može sebi da dozvoli luksuznu baštu punu predivnog cveća. Do 1630. lukovice lale su gajene i njima su trgovali kako poznavaoci tako i amateri, ali su i laici ubrzo shvatili da cena pojedinih vrsta lala dostiže neslućene visine, što je predstavljalo i dobru podlogu za sticanje brze zarade. Sa rastućim interesovanjem rasla je i mogućnost sve obimnije trgovine, a prvi ozbiljniji trgovci sastaju se redovno da bi razmenili robu - lukovice. Lalomanija u Holandiji dobija zamah, a oni koji nisu imali dovoljno novca da nabave lukovice, zadovoljavali su se motivima ovog cveta na nameštaju, keramici, ručnim radovima... Mnogi prelepi akvareli sa motivima lala, koje danas smatramo umetnošču, u stvari su nastali zbog trgovanja ovim cvetom, kao ilustracije u katalozima koji je trebalo da privuku kupce. Zahvaljujući katalozima sačuvani su podaci o najskupljim vrstama ovog cveta.

Bankrot zbog lukovica
Spekulisanje kao sastavni deo trgovine nije bilo strano ni prodavcima lala, a kako su se lukovice često prodavale po težini a ne po komadu, vrlo brzo je nastala tzv. „trgovina vazduhom“. Suština lukavstva je u tome da se lukovice posade, zaliju, nabubre i dobiju na težini. Ostaje da se sačeka pogodan trenutak - da se izvade na vreme, pre nego što listovi počnu da rastu. Vrhunac tulupomanije u Holandiji trajao je od 1634. do 1637. godine, cene lukovica dostigle su nebeske visine, ulog od jedan do dva guldena mogao je samo nekoliko meseci kasnije da donese dobit od stotinu, a lukovice su prolazile kroz mnogo ruku dok nisu konačno stigle do pravog ljubitelja koji će ih zasaditi i za velike pare uživati u njihovom cvetu. Tulipomanija je i dalje neobjašnjiv fenomen za istoričare i ekonomiste, a zabeleženo je da su postojali i slučajevi kada je za samo jednu lukovicu plaćano sumom koja je bila dovoljna da se kupi bolja kuća u centru Amsterdama! Tokom tulipomanije bilo je i glasova razuma koji su pokušavali da ukažu na apsurd preplaćivanja lukovica ovog cveća, a osim iz redova crkve signal za uzbunu stigao je i iz državnih krugova u obliku zakona koji je trebalo za zabrani spekulacije i precenjenu trgovinu. Kako cela situacija nije mogla dugo da traje, kraj se dogodio 1637. Preterane cene koje su trgovci tražili konačno su otreznile kupce i trgovina je počela da poprima realne srazmere. Mnogi su, sa druge strane, ostali bez značajnih sredstava zbog ovog cveta i od ljubitelja su se pretvorili u one koji ga iskreno mrze. U narednim vekovima lale su i dalje gajene širom Evrope, ali bez one iracionalne strasti iz vremena tulipomanije. U Holandiji strasti su se takođe smirile i lale su postale biljka koja se gaji iz komercijalnih razloga, a zahvaljujući emigrantima iz ove zemlje koji su svuda sa sobom nosili i lukovice, lale su stigle i na druge kontinente. Danas se u Holandiji proizvede oko devet milijardi lukovica od kojih se sedam milijardi izveze.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem