DRAGOLJUB, NEVEN, DALIJA... LEPI I LEKOVITI

04.06.2021 | AKTUELNO | Pregleda: 1074 | Autor: | 0

Cveće možete posaditi i u junu, pa na leto uživati u raskošnim cvetovima

Iskusni baštovani kažu da nije kasno da zasadite baštu čak ni u junu. Sad je dobro vreme da zasadite svo jednogodišnje cveće koje obično cveta do kraja leta. Na taj način ćete imati izvanrednu baštu u cvetu i početkom septembra.
Ako sad zasadite ove biljke, možete vrlo brzo da uživate u njihovim raskošnim cvetovima:

Dragoljub
Dragoljub nije samo lepa i ukrasna, već je pre svega izuzetno lekovita biljka.
Poreklom je iz Južne Amerike - Bolivije, Ekvadora, Kolumbije i Perua, gde se dugo koristio za lečenje rana.
Listovi su mu gotovo okrugli, na dugim drškama. Cvetovi su krupni, upadljive žutonarandžaste boje, prošarani crvenim prugama.
Dragoljub dobro podnose sušne periode, pa nema potrebe za prekomernim zalivanjem. Seme treba posejati centimetar ispod površine zemlje. Dragoljub najbolje napreduju na mestu na kojem ima puno sunca i gde je tlo dobro drenirano.

Dalija
Dalija, poznata i kao georgina, je rod žbunastih, gomoljastih, zeljastih perena (višegodišnjih biljki ili trajnica), poreklom iz Meksika.
Asteci su je zbog gomolja gajili kao jestivu biljku, međutim, dolaskom španskih osvajača ova praksa je uglavnom prekinuta. Pokušaji da se dalija gaji kao jestiva biljka u Evropi, prošli su bez uspeha.
Ovo raznobojno cveće uglavnom cveta od sredine leta pa do prvih mrazeva, kada je većina drugog cveća već „odradila“ svoje.
Mada nije najbolje prilagođena ekstremno toplim podnebljima sa visokom vlažnošću vazduha, dalija ipak i u takvim uslovima ulepšava sunčane vrtove, sa sezonom cvetanja koja traje najmanje 120 dana. Dalije napreduju u hladnijim i umereno vlažnim klimatskim pojasevima.
Za sadnju odaberite dobro osunčano mesto. Dalije će imati više cvetova ako su izložene direktnoj sunčevoj svetlosti 6 – 8 sati dnevno. Najviše vole jutarnje sunce i mesto zaklonjeno od vetra.

Neven
Biljka poreklom iz Indije, neven (Calendula officinalis), jedna je od najšire korišćenih biljaka u fitoterapiji, narodnim običajima i magiji naroda širom sveta.
Sadrži značajnu količinu flavonoida zahvaljujući kojima deluje protivupalno.
Neven je bitan sastojak čajnih mešavina kojima se otklanjaju tegobe u digestivnom traktu. Zaceljuje ranice na želudcu i dvanaestopalačnom crevu, normalizuje rad jetre i lučenje zuči.
Lako se gaji u bašti ili saksiji. Razmnožava se semenom. Cveta od maja do novembra. U lečenju se koristi cvet.

Petunije
Ovo je jedna od najlepših vrsta cveća, jer može da se nađe u velikom broju boja, lako se održava, a rasad nije skup. Ovaj atraktivni cvet i najmanji balkon pretvara u pravi šareni raj. Ipak, u prilog petunijama najviše ide činjenica da ne traže veliku negu.
Rasad petunija obično se kupuje u maju ili početkom juna. Precvetale cvetove treba neprestano uklanjati, a zalivanje se obavlja ujutru i kasno uveče tokom najvećih vrućina.

PRODAVNICA BR. 1

 • Maksima Gorkog 25
  (blizu Kalenić pijace), Beograd

  011/245-07-82, 011/242-09-55, 064/643-30-55
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 2

Brankova

 • Brankova 16, Beograd

  011/328-35-07
  radnim danima: 9h-17h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
ONLINE SHOP

 • ONLINE SHOP biljnog centra
  Magično bilje

 • Isporuka u zemlji i inostranstvu
 • Plaćanje pouzećem ili karticom

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem