VRUĆ ČAJ JE LEKOVIT - ZABLUDA

01.06.2021 | AKTUELNO | Pregleda: 283 | Autor: | 0

Vrelina iritira sluzokožu, a kada se ona ošteti, mikroorganizmi lakše dopiru u naš organizam

Vruć čaj u donosi više štete nego koristi. I ovu, a i druge tečnosti, kažu stručnjaci, u organizam treba unositi kada su mlake. Jer, vrelina iritira sluzokožu, a kada se ona ošteti, mikroorganizmi lakše dopiru u naš organizam.
Kada je tkivo sluzokože neoštećeno, bakterije, virusi pa i gljivica teže razbijaju ovu "barijeru".
- Ako se sluzokoža inflamira, odnosno, ako je upaljena, svaki mikroorganizam lakše prolazi u međućelijski (intercelularni) prostor. Veže se, zatim, za receptore naših ćelija, prodre u ćeliju, razmnoži se i uništi je. Tako inficira tkivo - objašnjavaju stručnjaci.
Posebna je zabluda da treba piti čaj dok je vruć, ukoliko vas boli grlo.
- Vrelina može čak da pojača bol u grlu. Kao kad na kožu spustite nešto vrelo, efekat je isti. Naruši se epitel sluzokože, njeno površinsko tkivo, pa mikroorganizmi lakše prodiru kroz njega - navode lekari i dodaju da često ispijanje vrelih napitaka može da dovede i do ozbiljnijih posledica: uništenjem sluzokože jednjaka mogu da nastanu prekancerozne lezije, što dalje može da dovede do pojave raka jednjaka.
Ista je situacija i sa želucem. Vrelina u želucu širi krvne sudove pa su moguća sitna krvarenja, što organizam čini podložnim infekcijama.

Tagovi:

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem