ŠTA DA IZBEGAVATE DOK UZIMATE ANTIBIOTIKE

01.06.2021 | AKTUELNO | Pregleda: 339 | Autor: | 0

Za alkohol svi znamo, ali šta se događa ako uz lek popijemo mleko, mineralnu vodu, sok ili kafu

Za alkohol svi znamo, ali šta se događa ako uz lek popijemo mleko, mineralnu vodu, sok ili kafu Stručnjaci Nemačke lekarske komore preporučuju kojih pet napitaka treba da izbegavate.

Mleko
Mleko i mlečni proizvodi su bogat izvor kalcijuma koji može da remeti dejstvo lekova, a posebno antibiotika.
"Pojedini antibakterijski agensi vezuju se sa kalcijumom u crevima i stvaraju složene molekule koju su toliko jaki da se kroz crevni zid ne mogu probiti u krvotok", objašnjavaju lekari.

Mineralna voda
Mineralna voda sadrži puno minerala, poput kalcijuma, gvožđa i magnezijuma.
Baš kao i kod kalcijuma u mleku, i ovom slučaju minerali se mogu vezati uz aktivne sastojke antibiotika i pretvoriti ih u neefikasne. Zato mineralnu vodu treba izbegavati dva sata pre i posle uzimanja antibiotika.

Kafa
Dejstvo napitaka poput kafe, crnog i zelenog čaja ili energetskih napitaka može se pojačati upotrebom antibiotika, što bi moglo da dovede do ubrzanog rada srca i poteškoća u spavanju.

Voćni sok
Voćni sokovi nisu dobra kombinacija sa antibioticima jer mogu da sadrže određene inhibitore enzima koji mogu da poremete metabolizam nekih lekova u jetri.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem