LIČNA PRIČA: SMRŠALA SAM 83 KILOGRAMA ZA 18 MESECI

31.05.2021 | AKTUELNO | Pregleda: 1537 | Autor: | 0

Jelena Drobnjak uspela da se prepolovi i deli svoje iskustvo mršavljenja

Jelena Drobnjak iz Zemuna iza sebe ima trideset i osam godina i veliku životnu pobedu koju je uspela da ostvari u prethodnih osamnaest meseci. Od maja 2019. smršala je osamdeset i tri kilograma i ostvarila ono najvažnije - iskreno, svim srcem, zavolela je sebe.
Nekada nije mogla da zamisli dan bez čokolade, a sada, kaže, zna da u životu postoje mnogo lepše stvari ne samo od čokolade, već od hrane, uopšte.
Njen primer mršavljenja može da da vetar u leđa svakome ko nije razrešio zašto zapravo jede više nego što mu je potrebno i koje emocije pokušava da zameni hranom. Upravo u tome leži ključ vitkosti i zdravlja - osvestiti da hrana nije emocija, već gorivo za naše telo.

- Ceo život sam svesna da imam problem sa viškom kilograma, ali je trocifrena brojka bila alarm da moram da uradim nešto po tom pitanju. Imala sam izbor: da budem zdrava ili ne. Maj 2019. bio je mesec kada sam se spremala da krenem u avanturu svog života koja ima i ime, a zove se povratak sebi. ,Šutnula, sam sve izgovore jer su oni samoobmana, strahovi, manjak samopouzdanja, manjak vere u sebe. Kada dođete do te spoznaje, povratak sebi nije težak. Ne želim da se ikada i jedna jedina žena oseća kao što sam se ja osećala - nije do broja kilograma, nego je do stanja duše, do osećanja, zato se i zovemo emotivni prejedači. Ja sam patnju i bol gušila hranom, svaka zavisnost počinje bolom, ali se bolom i završava - kaže Jelena.

Poput većine onih koji žele da smršaju, i Jelena je imala one svima dobro znane faze "od sutra sam na dijeti", a onda, kada osvane to "sutra" - onaj čuveni "ponedeljak" kada svi počnu da se hrane zdravo - poklekne.

- Ceo život sam na dijeti, kako ja volim da kažem. Za sada sam smršala tonu, ali se isto toliko i ugojila. Kako se nešto novo pojavi, uvek sam bila zainteresovana, samo su nedostajali disciplina, jasno definisan cilj i ljubav prema sebi da bi moji tadašnji snovi postali realnost - otkrila je Jelena, u čijoj će se priči pronaći mnogi koji godinama, pa i decenijama, pokušavaju da oslabe.

U proces gubljenja viška kilograma nije ušla "grlom u jagode". Godinu dana je tražila odgovor na ključno pitanje - zašto je odustala od sebe. U trenutku kad je krenula na "dijetu", imala je sto pedeset i šest kilograma.
- Dosta sam radila na sebi pre odlaska kod nutricioniste, išla na razgovore i konsultacije kod psihologa, čitala puno, jačala sebe. Promenila sam se, prestala sam da se plašim sebe - otkrila je Jelena.

Ni onda kada je rešila da uzme zdravlje u svoje ruke, nije išlo glatko. Jelena priznaje da je imala psihološke krize tokom dijete. Na pitanje koliko puta joj se u prethodnih osamnaest meseci dogodilo da poklekne i pojede ili popije ono što ne bi smela, odgovara:
- Kada sam imala prvu krizu za šećerom, bilo mi je veoma teško, ali znala sam da ako posustanem, ostajem u začaranom krugu. Šećer izaziva euforično stanje koje kratko traje i vremenom njegova doza se povećava, podjednako kao i očaj, osećaj krivice i griže savesti. Ali iz ovoga se izlazi, živ sam dokaz.

Jelena danas hranu ne doživljava kao utehu, nagradu ili način da "zatrpa" probleme.
- Više ne živim da bih jela slatko. Hrana nije uteha, nagrada ili ’zatrpavanje’ problema, hrana leči telo, a ne dušu. Nemam više helikobakteriju, pritisak ne skače, sada sebe poštujem i volim, brinem o sebi, dajem primer svom detetu - uverljivo je rekla.

Koja je Vaša poruka onima koji godinama žele da smršaju, malo ili mnogo? Da li postoji razlika među njima?
- Budite iskreni prema sebi, radite na sebi, u svakom smislu. Budite sebi bolji roditelj nego što su vaši roditelji bili prema vama. Kada mogu ja, možeš i ti.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 9h-18h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  svim danima: 10h-22h
  Od 25.7 do 8.8. štand neće raditi zbog godišnjeg odmora
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem