IZBORITE SE SA SINDROMOM KARPALNOG TUNELA

28.05.2021 | AKTUELNO | Pregleda: 398 | Autor: | 0

Ako dan provodite radeći za kompjuterom, verovatno imate bolove u šakama. Evo šta da radite u tom slučaju…

Između kostiju i ligamenata šake, sa strane dlana, postoje posebni kanali u kojima se nalazi središnji nerv. Kada je ovaj živac pritisnut, javlja se sindrom karpalnog tunela i osoba oseća bol i trnjenje u šaci.
Bolest se razvija postepeno - u početku se oseća utrnulost i nelagodnost u samom zglobu, zatim blag, pa sve jači bol prilikom stiskanja šake.
Ako dugo radite za računarom bez prekida dolazi do zastoja krvi, oseća se peckanje u ruci i bol ne prestaje ni nakon radnog dana. Vremenom tetive prstiju otvrdnu, upale se i pritiskaju nerv, uzrokujući širenje bolova na prste i zglob, piše Econet.
U ovom slučaju, telo pokušava samostalno da reši problem, pa se zbog toga tečnost, čiji je glavni zadatak ispiranje upaljenih ćelija,akumulira između hrskavica malih zglobova šake.
Ako se u ovoj fazi telu ne pomogne i nastavi da intenzivno radi za računarom, tada se dešava suprotan proces - upaljene ćelije se ne izlučuju, a zglobovi nabreknu, naročito noću. Ako noću osećate bol u ruci, vreme je da se javite lekaru. U ranoj fazi bolesti situacija se može ispraviti kod kuće, ali u naprednom slučaju biće potrebna operacija.
Posebne vežbe će pomoći u sprečavanju razvoja bolesti, koje treba izvoditi najmanje 10 puta dnevno:
1. Stisnite čvrsto, a zatim opustite šake.
2. Stisnite šake i napravite nekoliko rotacionih pokreta šakama prvo ih rotirajući udesno, a potom ulevo.
3. Sklopite dlanove (kao u molitvi), raširite laktove, ispravite ramena i spustite dlanove što je moguće niže, ne narušavajući položaj laktova.
4. Uzmite malu lopticu, stisnite je svim prstima leve ruke, zatim svakim prstom naizmenično i između dlanova. Uzmi loptu desnom rukom i učini isto.
5. Na kraju ponovite sve korake bez lopte.
6. Ispravite ruke ispred sebe. Levim dlanom stvorite otpor desnom dlanu, pokušavajući da ga ispravite. Ponovite iste korake desnim dlanom, stvarajući mu otpor levim.
Šta raditi ako su tetive šake već upaljene?
1. Vruće kupke. Napunite malu posudu sa skoro vrelom vodom, stisnite šake i polako ih spustite u vodu, zatim rotirajte šake udesno i ulevo deset minuta. Zatim umotajte ruke peškirom da se ne bi naglo ohladile.
2. Kupke sa parafinom. Napunite posudu vrućim parafinskim voskom, umočite šake nekoliko puta, a zatim ih umotajte u peškir.
3. Kompres za zagrevanje. U laganom alkoholnom rastvoru navlažite gazu, umotajte šake i ostavite preko noći.
4. Masaža. Neophodno je masirati ne samo područje gde se oseća bol, već i cela ruka - od vrhova prstiju do podlaktice. Za stacionarno lečenje, specijalisti obično predlažu uklanjanje viška tečnosti punkcijom ili propisivanje lekova u slučaju oštećenja hrskavice. Ako sumnjate na sindrom karpalnog tunela, svakako treba da se obratite lekaru, samo će specijalista moći da prepiše odgovarajući tretman u vašem konkretnom slučaju.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem