PODUBICA ČISTI ŽUČNU KESU I JETRU

25.05.2021 | AKTUELNO | Pregleda: 5765 | Autor: | 0

Podubica je od davnina poznata u našoj tradicionalnoj medicini. U narodu je poznata i po imenima: trava dubčac, dubčica, zubatac, penučica, sunovrh, mravak, groznica i trbučac

Čaj od ove biljke je izuzetno cenjen i najviše se koristi za želudac, kod problema sa varenjem i probavom. Brojne su dobrobiti ovog napitka, kao i drugih preparata od ove biljke.

Šta ima u svom sastavu
Podubica biljka sadrži velike količine tanina (čak dvanaest procenata), etarska ulja, flavonide (luteolinske), iridoidne monoterpene, diterpene. U njoj ima i alkaloida (betainskog tipa) u tragovima. Sve te supstance doprinose njenom gorkom ukusu, zbog čega je izuzetno lekovita i cenjena u fitoterapiji.

Kako se bere
Bere se isključivo nadzemni deo podubice u vreme cvetanja. Odseče se makazama, odstrane se suvi i oštećeni listovi. Zdravi delovi vežu se u snopiće koji se suše obešeni na konopcu, na senovitom i promajnom mestu.
Za domaću upotrebu osušena biljka sitno se isecka. Najzastupljeniji je čaj od podubice za želudac, ali se koristi i za probleme sa jetrom i bubrezima. U planinskim krajevima jedan je od najcenjenijih prirodnih lekova baš kada se radi o pomenutim oboljenjima.

Dobra za brojne bolesti
Upotrebljava se protiv svih bolesti organa za varenje, stimuliše rad želuca, otvara apetit i reguliše probavu. Podubica kao lek sprečava bolove i upale želuca i creva, sanira unutrašnja krvarenja. Blago zatvara, pa se koristi kod dizenterije i akutnih letnjih proliva kod dece.
Koristi se kao blago antiseptično sredstvo kod infektivnih bolesti praćenih groznicom. Čaj od podubice je naročito dobar za akutni i hronični bronhitis.
Poboljšava rad jetre i otklanja simptome kod žučnih tegoba. Odavno je poznata kao izvanredno sredstvo protiv reumatidnog artritisa i gihta. Pomaže da se odstrani voda iz organizma i da se bolje preznoji. Spolja se upotrebljava kao obloga za osipe na koži. Pomaže za ispiranje hemoroida ili posipanje prahom, kao i kod slabo lečenih rana. Veoma dobro se pokazala i kod vaginalnih infekcija i belog pranja. Za njih se naročito efikasnim pokazao čaj za spoljnu upotrebu.

Kako se pravi čaj
Čaj od podubice pokazao se kao izvanredno sredstvo za tretman obolele jetre, bubrega i žuči. Gorkog je ukusa i odlično podstiče apetit. Obiluje vitaminom C i ima veliku ulogu za snaženje organizma i jačanje imuniteta.
Osim za unutrašnju upotrebu, može se koristiti i spolja kod ispiranja zagnojenih rana, upaljenih hemoroida i čireva. Nije preporučljiv kod osetljivih osoba, kao ni neki drugi preparati od ove biljke. Pre upotrebe obavezna je konsultacija sa lekarom.
Dve velike kašike sitno usitnjene trave prelijte sa pet decilitara proključale vode, poklopite i ostavite da stoji pola sata. Nakon toga, dobro procedite dobijeni čaj.
Doziraju se jedna do dve šolje nakon jela. Ovako pripremljen napitak, osim za ispijanje, može se koristiti za obloge i lekovite kupke. Čaj od podubice nemojte zaslađivati, potrebno ga je piti gorkog, tri puta dnevno.
Ukoliko planirate da ga koristite samo spolja za kožne infekcije, pripremite napitak na sledeći način:
Dve velike ravne supene kašike biljke prelijte sa pola litra vode. Nakon što odstoji pola sata, procedite i koristite za ispiranje obolelih mesta. Primetićete ubrzo kako se infekcija povlači, i to veoma brzo.

Tinktura
Dvadeset grama krupno iseckane podubice izručite u litar ljute domaće rakije. Pustite neka miruje jedan ceo dan.
Uzimajte deset do petnaest kapi dnevno ovako napravljenje lekovite tinkture.

Lekoviti prašak
Uzima se pet do deset grama dnevno u fini prah samlevene biljke (u mlinu za kafu) sa malo tople vode. Upotrebljava se obavezno pre jela, pomaže kod smetnji u varenju i bolova u želucu.

Napravite vino
Sa litrom kvalitetnog domaćeg crnog vina prelijte dvesta grama krupno seckane biljke. Ostavite nek odstoji osam dana, i to na blagoj sobnoj temperaturi.
Vino od podubice dozira se po dva decilitra tokom dana, najduže mesec dana, kada se pravi pauza. Obavezno treba da ga piju malaksale, anemične osobe, a korisno je koristiti i spolja za ispiranje rana.

Važna napomena
Iako je dokazano da je podubica izuzetno lekovita, mora se biti oprezan sa njenom upotrebom. Naime, ova biljka bila je uzrok oboljenja jetre više puta. Zabeleženo je i nekoliko slučajeva sa smrtnim ishodom. Stoga se sa njom mora biti oprezan i sme se uzimati tek nakon konsultacija sa stručnim licem (lekarom, fitoterapeutom).
Neke zapadnoevropske zemlje, poput Francuske, ali i Kanada, ne dozvoljavaju njenu upotrebu. U Sjedinjenim Državama, recimo, nije u potpunosti zabranjena, ali je znatno ograničena količina. Tamo se najčešće koristi kao agens za aromatizaciju alkoholnih pića u maloj količini.

PRODAVNICA BR. 1

 • Maksima Gorkog 25
  (blizu Kalenić pijace), Beograd

  011/245-07-82, 011/242-09-55, 064/643-30-55
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 2

Brankova

 • Brankova 16, Beograd

  011/328-35-07
  radnim danima: 9h-17h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
ONLINE SHOP

 • ONLINE SHOP biljnog centra
  Magično bilje

 • Isporuka u zemlji i inostranstvu
 • Plaćanje pouzećem ili karticom

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem