LIČNO ISKUSTVO: IZLEČIO SAM HEMOROIDE ZA DESET DANA BEZ LEKOVA

09.05.2021 | AKTUELNO | Pregleda: 904 | Autor: | 0

Petar Jasak, naučnik sa stalnom adresom u Parizu, posle desetogodišnje borbe, sopstvenim istraživanjima uspeo je da reši veoma neprijatan problem

Hemoroidi. Znam. Smejete se. Još jedna ,alternativna metoda, bez naučnog temelja. Ko piše? Da li je autor naučnik ili šarlatan? Nažalost ,dušebrižnika,, a na sreću mnogih koje muči ovaj neprijatan problem, možda ću nekome pomoći. Ne košta ništa. Samo ,uzmite, deset dana i vaš će problem verovatno biti rešen - svoj sam rešio. Pokušao sam da dam mogućnost lekarima da napišu nešto o ovome, međutim, niko se ne usuđuje da piše o nečemu što nije ,dokumentovano, - objavljeno u naučnim časopisima. Svesno sam preuzeo ,odgovornost,, znajući da bez rizika u životu nema pomaka. Baš me briga za komentare ako će moje iskustvo pomoći bar jednoj osobi - priča Petar Jasak o svojoj decenijskoj borbi. Njegovu ispovest prenosimo u celosti.
- Pre desetak godina, prvi put sam dobio hemoroide. Tada sam imao blizu četrdeset godina. Nikada nisam zapalio nijednu cigaretu, ne pijem alkohol i ne jedem ljuto. Posao mi je takav da provodim dosta vremena na stolici (petnaest i više sati dnevno). Dok sam bio mlad, bio sam mršav, sve dok nisam seo za računar. Od tada sam ,elegantno popunjen,.
Svaki put kada sam pitao lekare u čemu je problem, svi su uglas govorili da je u pitanju moj ,sedalački način života, i da treba na to da pazim. Identične savete sam dobio i od lekara, mojih prijatelja, a i najboljih specijalista za ovaj problem u Parizu, gradu poznatom po medicinskim istraživanjima. Govorili su mi da treba da jedem više vlakana, mlečnih proizvoda koji su dobri za creva, voća i povrća, ali i više da se krećem. Beli hleb zameniti integralnim, jer pomaže pri pražnjenju creva.
Savete sam prihvatio zdravo za gotovo i počeo sam da sledim uputstva lekara kojima sam bezgranično verovao.
Nažalost, stanje se nije popravljalo već se još više pogoršalo. Umesto jednom ili dva puta u godini, hemoroidi su postali hronični. Bio sam ,u agoniji,. Samo oni koje muči ovaj problem, znaju kakva je muka otići u toalet.
Pošto sam radoznala osoba i volim da analiziram problem, primetio sam da su krize bile mnogo gore kada sam boravio u Bosni i Hercegovini. Tada je, u stvari, bilo najgore. U Bosnu i Hercegovinu često sam odlazio bez supruge. Uveče mi je bilo teško da pripremam hranu pa su mi jogurt i integralan hleb bili glavna hrana - upravo kako su mi savetovali domaći i zapadni lekari. Stanje se pogoršavalo, a ja sam razmišljao o svemu. Merio visinu WC školjke, pazio na ljuto, kiselo, kretao se… Međutim, ništa nije pomagalo. Čak ni kreme koje su mi prepisali lekari nisu pomogle.
U to vreme i moja supruga se nosila sa istim problemom. Malo ranije nego ja, ali ipak oko četrdesetih. Supruga je išla redovno na lekarske kontrole i nju su bolje ,savetovali,. Predložili su joj hirurški zahvat i garantovali da će se tada rešiti hemoroida.

HEMOROIDI, LAKTOZA I GENETIKA?
Igrom slučaja, testirao sam genetski kod svih članova moje porodice. Dobio sam listu pozicija i mutacija za preko ,milion gena, koje sam znatiželjno analizirao. Rezultati genetskog testa aplikacijom su bili povezani sa bazom bolesti i drugih genetskih predispozicija koje stičemo rođenjem.
Dok sam pretraživao rezultate DNK analize, došao sam na poziciju rs4988235 koja govori o netoleranciji na mlečni šećer laktozu. Naša deca, supruga i ja delimo slične gene u odnosu na laktozu - svi smo rizična grupa. Pogledao sam simptome i prepoznao ih kod sebe. Nadut stomak i grčevi u stomaku. Bez nekog očitog razloga, pomislio sam: ,Možda je to u pitanju.,
Laktoza je mlečni šećer koji hrani bakterije u našim crevima i taj proces nas nadima. Moja genetska mutacija govorila je da imam problem, ne sa laktozom, već sa proizvodnjom enzima laktaze koji bi trebalo taj šećer da katalizuje. Moram da naglasim da sam u to vreme imao hronične hemoroide: 24/7 i 365 dana u godini.
Lična agonija naterala me je da sve probam, kako bih se rešio hemoroida. ,Ništa me ne košta,, pomislio sam. Prekinuo sam da uzimam mlečne proizvode, a jeo sam ih nemilice. Ipak živim u Francuskoj, zemlji sira i mleka.
Prvi dan nije bilo nekih većih promena. Drugi dan vrlo malo. Međutim, treći dan više nisam imao osećaj neprijatnosti. Nakon deset do petnaest dana, hronični hemoroidi su nestali. Ponovo sam se rodio. Ipak, sreća je bila kratkotrajna.

jasak

NAKON SUNCA, IZNOVA SU SE POJAVILI CRNI OBLACI
Posle tri nedelje, hemoroidi su se ponovo pojavili. Nije mi bilo pravo, ali sam bio uveren da je uzrok spoljašnje prirode. Analizirao sam sve što sam jeo i na kraju došao do multivitaminske tablete koja u sebi ima laktozu (mlečni šećer iz mleka). Osetio sam olakšanje. Četiri do pet dana potom, hemoroidi su nestali.
Ne mogu vam opisati sreću koja me je preplavila kada sam posle nekoliko godina mučenja rešio hroničan zdravstveni problem. Međutim, ponekad mi se događalo da se ipak nadujem i da prokrvarim, iako sam znao da nisam konzumirao mlečne proizvode. Nisam krvario kao kada bih pio mleko, ali sam ipak krvario. Brzo bi to prestalo, a moja creva su postala perfektan detektor za mlečni šećer laktozu.

NOVO ISKUSTVO – NOVE SPOZNAJE
Kod lekara ne volim da idem, ali me je supruga jedan dan nagovorila da odem sa njom. Zaboravio sam da kažem da je supruga više verovala lekarima nego meni. Priča o laktozi bila joj je smešna. Više je volela da sluša lekarske savete, što u potpunosti razumem. Ipak to nije moja struka. Sa svojim zdravljem smem da se ,igram, ali mi to ne daje za pravo da se igram tuđim.
Kod doktora, pažljivo slušam suprugu kako se žali zbog hemoroida, ali i njegove savete. Ne izdržim i umešam se s pitanjem: ,Da nije možda od mlečnih proizvoda?, Lekar se ironično nasmejao i odgovorio da upravo treba jesti što više mlečnih proizvoda jer je dobro za creva i pomaže kod hemoroida, a supruzi je predložio da se obrati specijalisti. Nisam ulazio dalje u polemiku. Supruga je istog dana pozvala hirurga i zakazala operaciju.
Zamolio sam suprugu pre nego što ode ,pod nož, za dve nedelje da bar pokuša da odstrani mlečne proizvode iz ishrane. Pristala je, ne zato što mi je verovala, nego zato što se plašila hirurškog zahvata.
Pet dana pre operacije, supruga je objavila da je izlečila hronične hemoroide. Otkazala je hirurški zahvat. To mi je dalo volju da malo dublje razmislim o svemu.
Postavio sam sebi pitanje: zašto ponekad prokrvarim, iako ne konzumiram laktozu? Posumnjao sam i na druge namirnice koje sam unosio. Posle mleka, na drugom mestu bili su agrumi (pomorandža, limun, mandarina…), na trećem pasulj i slični proizvodi, na četvrtom kestenovi. Većina ovih namirnica ne dolaze iz naših krajeva. Izgleda da prirodna selekcija nije bila u dodiru sa ovim šećerima za koje naše telo ne proizvodi dovoljno enzima. Pasulj je odavno poznat po stomačnim problemima. Ima još nešto zanimljivo. Svi govore da treba jesti integralan hleb jer je bogat vlaknima koja pomažu crevno pražnjenje, međutim, od njega sam krvario gotovo kao i od mleka.
Postavio sam sebi pitanje: da li su hemoroidi posledica delovanja enzima? U nedostatku enzima, šećeri se ne apsorbuju, otud smo naduti i u crevima se stvara sluz. Započeo sam testiranja na sebi. Namerno sam jeo samo meso i suvu hranu, želeći da budem siguran da li je u pitanju čvrsta hrana. Hemoroidi se nisu pojavljivali. Telo se navikavalo na bilo koju hranu. Laganu ili tešku, nije bilo bitno, hemoroidi se nisu pojavljivali. Naravno, svakog jutra se treba prazniti, u protivnom, zbog tvrde stolice, nastaće problem sličan hemoroidima. Naše domaće sveže i suve šljive najbolje su za redovnu stolicu.

GDE JE LAKTOZA PRISUTNA
U odnosu na prošla vremena, laktoza je danas svuda prisutna. Ona je u nekim slučajevima jedan od temeljnih sastojaka prehrambene i farmaceutske industrije. Nalazimo je u svim mlečnim proizvodima, keksu, lekovima, pa čak i u suhomesnatim proizvodima. Gotovo sve suve kobasice na zapadu sadrže laktozu. Iste recepte primenjujemo i kod nas. Dovoljno je pogledati etiketu i shvatićete da je laktoza svuda.
Neke studije tvrde da 75% balkanske populacije ima genetsku mutaciju koja čini da smo netolerantni na mlečni šećer laktozu. Čak 93% Azijata je takođe netolerantno na laktozu, zato i ne piju puno mleka. Fincima je najbolje, jer samo 3% ima ovaj problem.
Pokusni kuniĆ
Danima sam testirao na sebi razne kombinacije. Napravio sam listu rizičnih proizvoda. Svaki put kada sam sa svoje liste konzumirao mleko, pomorandžu, puno limuna, pasulj, grašak, sočivo ili kestenje, pojavilo se krvarenje - unutrašnji hemoroidi. Posebno mi je smetao integralan hleb. Na suprugu i na mene integralni hleb delovao je kao žilet. A ako bih nastavio sa unošenjem rizičnih namirnica, vene su popuštale i pojavljivali su se krvni ugrušci - hemoroidi. Kao da taj proces utiče na zidove creva koji popuštaju i u kojima se nakuplja krv - tromb.
Sada sam već znao u čemu je problem. Počeo sam svima da iznosim svoje iskustvo. Mnogi su se smejali, ali oni koju su probali da izbegnu ove proizvode, sto odsto su rešili problem hemoroida - bar za sada. Verovatno postoje i druge namirnice za koje naše telo nije ,optimizovano,, a koje izazivaju hemoroide. To neka dalje istražuju oni kojima je to struka, ne ja.
Pošto niko nije hteo da me sasluša od lekara koji su se potajno smejali, objavio sam anonimno svoju priču na francuskim medicinskim forumima. Ljudi su oduševljeno pisali da su rešili problem hemoroida i zahvaljivali su se. Bila je to velika satisfakcija za mene. Sreća drugog je i moja sreća.

POKUŠATI ILI NE, NA VAMA JE SADA
Nije teško da izbegnete namirnice koje izazivaju hemoroide. Dovoljno vam je deset do petnaest dana da vam se creva očiste od šećera za koje nemamo dovoljno enzima-katalizatora, a koji izaziva nadutost i stvaranje sluzi. Toliko je potrebno da se povuku i krvni ugrušci. Za unutrašnje hemoroide i krvarenje je lakše. Rezultat se oseti već nakon četiri dana.
Postoji jednostavan i besplatan način da se sami testirate. Odmah ujutru, čim ustanete, popijte dve čaše mleka na gladan stomak. Sačekajte sat-dva, i ako osetite krčanje u stomaku ili pak nadutost, to je jasan znak da imate problem sa laktozom. Pazite, netolerancija na laktozu nema veze sa alergijom na mlečne proizvode. To su dve različite stvari.
Logicno.com

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem