VIŠE PEČURAKA = MANJI RIZIK OD KARCINOMA

01.05.2021 | AKTUELNO | Pregleda: 867 | Autor: | 0

Pečurke su najveći izvor ergotionina, aminokiseline poznate kao „ćelijski zaštitnik“, a maitake provereno smanjuju metastaze

Prema otkriću nove studije Penn State College of Medicine, veća potrošnja pečuraka u svakodnevnoj ishrani povezana je sa manjim rizikom od raka.
Analizirajući podatke iz 17 studija rađenih naviše od 19.500 pacijenata sa rakom, objavljenih od 1966. do 2020, istraživači su tražili vezu između konzumacije gljiva i rizika od raka, a dobijena naučna saznanja objavljena su časopisu Advances in Nutrition.
Pečurke su bogate vitaminima, hranljivim sastojcima i antioksidantima. Nalazi naučnog tima pokazuju da ova super hrana takođe može da pomogne u zaštiti od malignih tumora. Iako pečurke kao što su šitake, bukovače, maitake i kraljevske bukovače imaju veće količine aminokiseline ergotioninein od odnosu na belo dugme, gljivu cremini i portabello, istraživači su otkrili da ljudi koji su uvrstili bilo koju vrstu gljiva u svoju svakodnevnu ishranu imaju manji rizik od nastanka raka. Prema nalazima, osobe koje su dnevno jele 18 grama pečurki imale su 45 odsto manji rizik od razvoja karcinoma, u poređenju sa onima koji nisu jeli pečurke.

- Pečurke su najveći prehrambeni izvor ergotionina, koji je jedinstveni i snažni antioksidant i ćelijski zaštitnik. Nadoknađivanje antioksidanata u telu može da pomogne u zaštiti od oksidativnog stresa i smanji rizik od raka – objasnio je Đibril M. Ba, apsolvent epidemiologije na Penn State College of Medicine.
Kada su ispitivani specifični karcinomi, istraživači su primetili najjaču vezu sa rakom dojke, jer su osobe koje su redovno jele pečurke imale znatno manji rizik od ove vrste karcinoma. Đibril M. Ba je objasnio da bi to moglo biti zato što većina studija nije uključivala druge oblike raka.
Dr Hiroaki Nanba, profesor emeritus Farmaceutskog fakulteta Kobe u Japanu i otkrio je da polisaharid u gljivi maitake i njena D-frakcija usporavaju rast ćelija karcinoma aktiviranjem imunoloških ćelija.

Dr Nanba je ispitao ukupno trideset i šest vrsta japanskih pečurki i pečurki iz drugih delova sveta na potencijalne antikancerogene efekte njihovog polisaharida, a maitake je pokazala najjači efekat. Polisaharid maitake je rafinisan u nekoliko frakcija nazvanih A, B, C i D, po redosledu njihove ekstrakcije. Poslednja dobijena, „D-frakcija“, pokazala je moćna antitumorska svojstva. Ekstrakcija je nazvana „MD-frakcija“, a M označava maitake. Ova MD-frakcija ima posebnu molekularnu strukturu koja se ne nalazi u drugim vrstama pečuraka i smatra se da pokazuje jače imunološke efekte.

Otkako je sredinom osamdesetih godina prošlog veka počeo uzgoj gljive maitake, ova legendarna i ukusna gljiva stekla je veliku popularnost među Japancima. Brojni mikolozi i farmakolozi razjasnili su njena lekovita svojstva, a snažno delovanje protiv tumora privuklo je mnoge istraživače. Za razliku od mnogih drugih ekstrakata pečurki koji moraju da se primaju intravenozno, maitake D-frakcija ima sposobnost da inhibira rast tumora i kada se daje oralno.
Sprovedeni su različiti testovi koji se bave usporavanjem rasta i metastazama karcinoma nakon operacije oralnom primenom gljive maitake.

Klinička studija je pokazala da je D-frakcija ove gljive efikasna protiv karcinoma dojke, pluća, jetre, prostate i mozga. Testovi na ljudima i životinjama pokazuju sadejstvo sa hemoterapijom, istovremeno ublažavajući njene ozbiljne neželjene efekte.
Važno je napomenuti da čak i među pečurkama maitake (Grifola frondosa) postoji mnogo sojeva, a neki sadrže vrlo malo beta glukana, aktivnog sastojka koji stimuliše imuni sistem. Od takvih sojeva maitake, D-frakcija se možda neće dobiti.

Kliničko ispitivanje faze II MD-frakcije sprovedeno je u Centru za rak Sloan Kettering u Njujorku, uz finansijsku podršku vlade SAD i proverena je njena efikasnost.

Prema studijama, ova frakcija maitake ima sposobnost da direktno pojača aktivnost ćelija prirodnih ubica (NK) i da promeni ćelije prekursora NK u aktivirane NK ćelije. Koristeći posebnu metodu ekstrakcije, ove frakcije gljive maitake koncentrovane su da bi se dobio standardizovan tečni ekstrakt polisaharida koji sadrži beta 1,6 i beta 1,3 glukan.

Velika moć MD-frakcije na imuni sistem dokazana je u kliničkoj studiji u kojoj je učestvovalo ukupno 165 pacijenata sa karcinomom u trećem ili četvrtom stadijumu kancera, starih od 25 do 65 godina, koji su uz hemoterapiju uzimali maitake. Regresija tumora, ili značajno poboljšanje simptoma, primećeno je kod jedanaest od petnaest pacijenata sa rakom dojke, dvanaest od osamnaest pacijenata sa rakom pluća i sedam od petnaest pacijenata sa rakom jetre. Ako se maitake uzimao zajedno sa hemoterapijom, ove stope poboljšale su se za 12-28%.

Originalnu MD-frakciju maitake dr Nanbe možete nabaviti u Magičnom bilju.

PRODAVNICA BR. 1

 • Maksima Gorkog 25
  (blizu Kalenić pijace), Beograd

  011/245-07-82, 011/242-09-55, 064/643-30-55
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 2

Brankova

 • Brankova 16, Beograd

  011/328-35-07
  radnim danima: 9h-17h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
ONLINE SHOP

 • ONLINE SHOP biljnog centra
  Magično bilje

 • Isporuka u zemlji i inostranstvu
 • Plaćanje pouzećem ili karticom

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem