TRAGOVI RADIOAKTIVNOG OTPADA U AMERIČKOM MEDU

01.05.2021 | AKTUELNO | Pregleda: 133 | Autor: | 0

Biljke zabunom koriste cezijum-137 umesto kalijuma

Nova istraživanja pokazuju da se u američkom medu još nalaze tragovi radioaktivnog otpada iz nuklearnih ispitivanja iz 50-tih i 60-tih godina prošlog veka.
Pronađene količine radioaktivnog izotopa cezijuma-137 su ispod onih koje se smatraju štetnima za ljude, ali njihovo otkriće ipak ukazuje na to koliko su dugotrajne posledice nuklearnih eksperimenata.
"Bilo je razdoblja tokom kojih smo u atmosferi testirali stotine nuklearnih oružja", rekao je prošle godine geohemičar Džim Kaste sa univerziteta Vilijam i Meri u Vilijamsburgu.
Cezijum-137 je nusprodukt nuklearne fisije, koji se često zbog nuklearne kontaminacije okoline može naći u tragovima u prehrambenim proizvodima.
Kaste je do otkrića tragova ovog izotopa u medu došao slučajno, nakon što je studentima 2017. godine dao zadatak za praznike.
Kako bi im pokazao kako je radioaktivni otpad iz nuklearnih ispitivanja sredinom 20. veka i dalje prisutan u životnoj sredini, Kaste je zamolio svoje studente da donesu lokalno proizvedenu hranu iz mesta gde su proveli praznike.
Kao što je bilo i očekivano, u raznim uzorcima voća, orašastih plodova i drugih namirnica otkrivene su vrlo niske koncentracije cezijuma-137. Ali, čak je i Kaste bio iznenađen rezultatima testiranja meda koji su studenti kupili od poljoprivrednika iz Severne Karoline.
- Išao sam ponovo da merim, jer sam pomislio da se nešto dogodilo sa rezervoarom ili s mojim detektorom. Nakon što sam ponovio merenje, ono je opet pokazivalo sto puta veće koncentarcije od bilo koje druge hrane - rekao je Kast.
Kako bi shvatili zašto se u medu nalaze tako visoke koncentracije cezijuma-137, Kaste i njegovi kolege krenuli su da testiraju uzorke lokalno proizvedenog sirovog, čistog i nefiltriranog meda širom istočnog dela SAD-a.
Od 122 testirana uzorka meda 68 je sadržalo uočljive tragove radioaktivnog izotopa, odnosno ostatke atmosferskih nuklearnih testova koje su tokom Hladnog rata sprovodili SAD, SSSR i druge države.
Većina detonacija zbivala se iznad Maršalskih ostrva u Tihom oceanu i Nove Zemlje, arktičkog arhipelaga na severu Rusije. Neka testiranja sprovodila su se u Novom Meksiku i Nevadi.
Stručnjaci smatraju da je kumulativni učinak preko 500 detonacija oslobodio više jonizirajućeg zračenja u atmosferu nego bilo koji drugi događaj u ljudskoj istoriji.
Iako ne možemo znati koje su od svih tih eksplozija odgovorne za nuklearni otpad koji danas možemo naći u hrani širom SAD-a, stručnjaci mogu da objasne kako je taj izotop mogao toliko da se raširi, piše Sajens alert.
Visoke koncentracijue ceziuma-137 u medu, u poređenuju s drugim prehrambenim proizvodima, pokazuju da se radioaktivni otpad koncentriše na neuobičajen način. Jedan od glavnih načina na koji izotop dolazi do tla su kiše, ali uzorci meda s najvećom količinom radioaktivnog izotopa dolaze iz regija SAD koje nisu među onima s najviše padavina.
Umesto toga, pokazalo se da oni uzorci meda s najvišom koncentracijom cezijuma-137 dolaze iz područja SAD sa niskom koncentracijom kalijuma u tlu, koji biljke apsorbuju kao izvor hranjivih materija.
Kalijum i cezijum dele brojne atomske sličnosti, a kad biljke u tlu siromašnom kalijumom ne uspeju da dobiju dovoljnu količinu gvožđa umesto toga apsorbovaće cezijum, čak i ako je nestabilne, radioaktivne prirode.
Na kraju radioaktivni izotop završi u biljnom nektaru, koji zatim uzimaju pčele te povećavaju njegovu koncentraciju prilikom izrade meda.
Pozitivna stvar tog istraživanja jeste to da nijedna danas registrirovana količina cezijuma-137 u hrani nije štetna za ljude. Međutim, pre nekoliko decenija taj otrovni otpad bio je svežiji i potencijalno opasniji za ljudsko zdravlje, a i za zdravlje drugih organizama.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 10h-20h
  subotom i nedeljom: 10h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem