ZAŠTO JAPANCI SEDE NA PODU DOK JEDU?

03.05.2021 | AKTUELNO | Pregleda: 380 | Autor: | 0

Sedenje produžava život

Mnogo vremena provodimo sedeći na poslu, u kolima, da bismo opet sedeli na stolici i večerali kod kuće, dok većina japanskih porodica jede sedeći na podu.
Prednosti sedenja na podu su sledeće:

1. Pomaže u varenju
Kada sedite na podu prekrštenih nogu i jedete, istovremeno se bavite jogom. Ovaj položaj prekrštenih nogu naziva se “laka” poza ili sukhasana, a veruje se da povećava protok krvi u stomaku, pomažući vam da lako svarite hranu i dobijete najviše vitamina i hranljivih sastojaka.
Kada se nagnete napred da biste skinuli hranu sa ploče, a zatim se vratite u početni položaj da biste je progutali, ojačavate mišiće stomaka.

2. Može vam pomoći da smršate
Kada vaš organizam počne da luči hormon zvan leptin, on šalje signal vagusnom nervu da ste siti i da pravilna funkcija ovog nerva može da vas spreči da se prejedete.

3. Čini vas fleksibilnijim
Ako predugo sedite na stolici, leđa vas mogu vrlo brzo zaboleti i možete istegnuti diskove u kičmi. S druge strane, sedenje na podu isteže kolena i kukove. Ovaj položaj jača leđa i ramena.

4. Ova pozicija vam može pomoći da živite duže
Ako lako možete da ustanete iz ovog položaja prekrštenih nogu, bez ikakve podrške, velike su šanse da ćete možda živeti duže. Ispostavilo se da je sedenje na podu dok jedete i ustajete nekoliko puta dnevno jedan od najlakših načina da svom životu dodate nekoliko godina.

5. Održava zglobove zdravim
Kada dugo sedite na stolici, bokovi se ukoče. Sedeći na podu, omogućava vam da istegnete kukove i zglobove, čineći zglobove fleksibilnijim. Sedeći položaji poput čučnjeva čine da mišići rade čak i kada se odmarate, jer vas podstiču da angažujete mišiće koji nisu aktivni dok sedite na stolici.

6. Poboljšava držanje tela
Angažujete osnovne mišiće, što zauzvrat koristi vašem držanju tela.

7. To vam smiruje um
Joga koju radite dok sedite na podu umiruje vam um. Kada je vaš um smiren, možete više uživati u hrani i jesti dok se ne zasitite, piše Brajt sajd.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 9h-18h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  svim danima: 10h-22h
  Od 25.7 do 8.8. štand neće raditi zbog godišnjeg odmora
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem