BLAGOTVORNI MELEMI MANASTIRA VRATNA

26.04.2021 | AKTUELNO | Pregleda: 1733 | Autor: | 0

Otkrivanjem čudesnog sveta biljaka, monahinje pomažu i sebi i brojnim vernicima koji se rado vraćaju po preparate iz manastirske radionice

Shvatajući novo vreme, mnogi ljudi poslednjih godina počeli su sve više da traže rešenje za svoje zdravstvene probleme u prirodi, koristeći organski proizvedenu kozmetiku, hranu i lekovito bilje. Stari zapisi o lekovitom i aromatičnom bilju nalaze se u Svetom pismu, u kojem se ulja i mirisne biljke spominju u raznim prilikama kao sredstva koja na čudesan način uvode čoveka u novu stvarnost. Ulje se koristilo kod pomazanja proroka i kraljeva kada je na njih silazila i ispunjavala ih snaga Duha svetoga. Čudesna svojstva biljaka koje je Bog stvorio, pretočena u bočice etarskih ulja, jesu nešto što se po prvi put primenjuje pri izradi manastirskih melema - priča iskušenica Martina iz manastira Vratna, u kojem su monahinje počele proizvodnju biljnih melema.

Gde sve berete lekovito bilje? Koje biljke su zastupljene u okolini manastira?
- Veliki broj lekovitih biljaka je zastupljen u okolini našeg manastira. Međutim, glavni sastojci naših melema nisu ubrane biljke već etarska ulja, ekstrakti koji su dobijeni procesom parne destilacije, hladnog presovanja ili izvlačenjem smole. Čista terapeutska ulja su do sedamdeset posto snažnija od biljaka iz kojih su dobijena. Ovo je razlog zbog kojeg se etarska ulja koriste u melemima manastira Vratna.

Koje biljke koristite za izradu određenih preparata (kod melema za glavobolje, reumu, hemoroide...) i zašto baš njih?
- U izradi melema koristimo bazna ulja kantariona, nevena, kokosa, žutog noćurka, badema i susama. Zatim pčelinji vosak, jer predstavlja složenu mešavinu koja sadrži preko trista korisnih materija i antimikrobno i regenerativno deluje. Etarska ulja čempresa, koji stimuliše regeneraciju i ublažava bolove kod hemoroida i proširenih vena, nane koja ublažava bol, opušta i hladi mišiće, tamjana koji je široko poznat po svom antiupalnom dejstvu, poboljšava cirkulaciju i protok krvi kroz krvne sudove oštećene upalom. Koristimo i lavandu poznatu po svom opuštajućem i umirujućem efektu, efikasnu kod glavobolje, bolova u mišićima i zglobovima, izuzetno neguje kožu i povoljno deluje kod ekcema, opekotina, psorijaze. Miro ili smirna zbog svog antibakterijskog, protivupalnog i zaceljujućeg delovanja koristi se kod upalnih stanja kože. Smirna je inače jedan od ključnih sastojaka u Mojsijevom svetom ulju za pomazanje. Izuzetno je bila cenjena od strane biblijskih ličnosti Davida i Solomona. Kamilica smiruje upaljenu kožu, otklanja akne i koristi se tokom tretmana alergijskih bolesti kože. Kopaiba svojim analgetskim svojstvima pomaže kod glavobolje, bolnih mišića i zglobova. Zimzelen ublažava grčeve, podstiče cirkulaciju krvi i ima izuzetno snažno dejstvo protiv bolova pa se koristi kod reume i reumatoidnog artritisa. Smilje deluje protivupalno, smanjuje otoke i bolove, povoljno deluje kod artritisa i reumatizma. Crni biber smanjuje bol u mišićima, povećava pokretljivost zglobova i mišića, poboljšava perifernu cirkulaciju. Karanfilić povoljno deluje na mišićni tonus, ublažava probleme kod reumatizma i artritisa.

Koji melem se pokazao kao najefikasniji?
- Sve navedene blagodati prirodnih sastojaka i terapeutskih etarskih ulja našla su svoje mesto u izradi pet vrsta melema: protiv hemoroida, ekcema, glavobolje, protiv reume i za negu kože ruku i lica. Ne bih mogla da izdvojim melem koji je najefikasniji zato što je svaki podjednako efikasan.
Da li možete da nam ispričate neka od iskustava korisnika?
- Svi naši korisnici melema, sa kojima smo imale priliku da razgovaramo, naši srodnici i mi same, potvrđujemo delovanje i ublažavanje određenih tegoba. Najveća nam je radost kada se narod vrati da bi kupio melem ili kada dođe sa preporukom onoga kome je melem pomogao. Veliko je olakšanje onima koji su, nakon mnogo godina tegoba, našim melemom izlečili psorijazu ili hemoroide.
U čemu je tajna melema sestrinstva manastira Vratna? Koliko manastirska atmosfera i molitva utiču na kvalitet proizvoda?
- Blagoslov našeg vladike za izradu melema, njegove svete molitve i molitve našeg sestrinstva, svakako u mnogome doprinose da upotrebom ovako pripremljenih melema ne samo da ćete ublažiti određene tegobe, već ćete istovremeno uživati u prekrasnim mirisima i bogatoj istoriji ovih bogom danih dragocenih etarskih ulja koja deluju na celokupan organizam čoveka. "I cijeli vaš duh i duša i tijelo da se sačuva....."
(1. Poslanica Solunjanima 5,23)

PRODAVNICA BR. 1

 • Maksima Gorkog 25
  (blizu Kalenić pijace), Beograd

  011/245-07-82, 011/242-09-55, 064/643-30-55
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 2

Brankova

 • Brankova 16, Beograd

  011/328-35-07
  radnim danima: 9h-17h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
ONLINE SHOP

 • ONLINE SHOP biljnog centra
  Magično bilje

 • Isporuka u zemlji i inostranstvu
 • Plaćanje pouzećem ili karticom

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem