KOJA VRSTA RIBE JE NAJZDRAVIJA?

19.04.2021 | AKTUELNO | Pregleda: 810 | Autor: | 0

Tuna poboljšava pamćenje i koncentraciju, ne sadrži holesterol

Riba je jedna od najvažnijih namirnica kada je u pitanju zdrava ishrana. Izvor je kvalitetnih proteina, zdravih masti, mnogih vitamina i minerala koji su potrebni telu. I iako nutricionisti preporučuju da se u ishranu uvrsti raznolika riba (i rečna i morska), sa naučnog stanovišta može se utvrditi jedna od najkorisnijih.
Počasno prvo mesto pripalo je tuni. U ovoj trci (iako sa malom razlikom) zaobišla je čak i glavnog favorita svih ljubitelja zdravog načina života - losos. Tuna je bogat izvor visokokvalitetnih proteina. Sadrži sve esencijalne aminokiseline i telo je savršeno apsorbuje. Proteini su glavni građevinski materijal našeg tela - od kardiovaskularnog do mišićno-skeletnog. Tunjevina sadrži 21 g proteina na 100 g proizvoda, što znači da vam samo jedna porcija može obezbediti skoro trećinu dnevnih potreba. Istovremeno, tuna je potpuno bez ugljenih hidrata i praktično ne sadrži masti (manje od 1 g na 100 g), što je čini idealnim proizvodom za one koji se aktivno bave sportom ili jednostavno prate količinu potrošenih kalorija.
Pored toga, kompleks vitamina i minerala sadržanih u tuni blagotvorno deluje na funkcionisanje nervnog sistema: poboljšava pamćenje i koncentraciju i značajno povećava efikasnost.
Ova vrsta ribe ne sadrži holesterol, a istovremeno je bogata vitaminima B, kalijumom i magnezijumom, što je čini posebno dobrom za srce. Vitamin D, kojeg takođe ima puno u tuni, podržava zdravo vezivno tkivo i kosti, pomaže u apsorpciji kalcijuma, usporava proces starenja, pa čak i stimuliše proizvodnju hormona sreće serotonina.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 10h-20h
  subotom i nedeljom: 10h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem