MANGOSTIN - VOĆE SA TITULOM KRALJA

04.04.2021 | AKTUELNO | Pregleda: 442 | Autor: | 0

Tropski plod podiže imunitet, snižava temperaturu, pomaže kod dijabetesa, sprečava nastanak katarakte, ublažava simptome alergije, deluje protiv tumora...

Mangostin je veoma lekovito tropsko voće, i plod je istoimenog tropskog drveta, koje može dostići visinu od 6 do 25 metara. Plod mangostina je okruglog oblika, veličine mandarine, ali ima neobičan izgled, može biti težak između 80 i 200 grama. Spolja je ljubičast, a iznutra skoro potpuno beo. Jede se beli deo biljke. Ukus ovog voća je teško definisati, ali najviše podseća na mešavinu breskve, jagode i vanile.
Dobio je naziv po francuskom istraživaču Žaku Garcinu, odatle i latinski naziv (garcinia mangostana). Engleska kraljica Viktorija je ovom neverovatnom voću dala titulu kralja voća.
U Aziji se mangostin konzumira već vekovima, i to ne samo zbog odličnog ukusa, već i zato što je ovo voće veoma zdravo. Jestivi i lekoviti deo biljke je plod koji raste na drvetu koje je obično samoniklo, a može se gajiti i kao sobna biljka ili u plasteniku, ali da bi ovo drvo uspelo, potrebno mu je obezbediti vlagu i toplotu.
U južnoj Aziji mangostin često nazivaju “voćem bogova” i još češče upotrebljavaju u tradicionalnoj medicini, pogotovo kao sredstvo za snižavanje telesne temperature, protiv dizenterije, bolesti kože, kao i za sprečavanje širenja raznih vrsta zaraznih bolesti.
Mangostin je veoma bogat vitaminima, enzimima, oligoelementima, antocijaninima i vrlo je moćan antioksidans. Zbog toga može pomoći u borbi protiv infekcija, virusa, gljivica, parazita. Može usporiti proces starenja organizma, sprečiti nastanak raka i Alzheimerove bolesti, ublažiti simptome Parkinsonove bolesti.
Mangostin podiže imununitet, čuva zdravlje očiju, sprečava formiranje katarakte, podstiče proizvodnju crvenih krvnih zrnaca, smanjuje simptome alergije i migrene. Blagotvorno deluje na organe za varenje, snižava krvni pritisak i holesterol u krvi. Pored toga, ovo lekovito tropsko voće je blagi analgetik i antidepresiv.
Ksantoni su flavonoidi koji imaju jak antioksidantni efekat, ali je ovo voće bogato i drugim antioksidantnim jedinjenjima, kao što su polifenoli, katehini, vitamin C i elaginska kiselina.
Istraživanjima antitumorskog delovanja obuhvaćeni su različiti ksantoni (alfa, beta, gama, garcinon E, 8-deoksigartanin, gartanin) i to na kulturama različitih tumorskih ćelija. Svi ispitivani ksantoni ispoljili su snažan antitumorski efekat već pri niskim koncentracijama.
Zanimljivo je i sinergijsko delovanje ksantona i hemoterapijskih sredstava, pri čemu deluju na prirodne ćelije-ubice (NK ćelije), koje su zadužene za napad i uklanjanje kancerogenih ćelija. Ovi ksantoni, kojih u mangostini ima mnogo više nego u bilo kojem drugom voću, imaju pozitivan efekat na kardiovaskularni sistem i mogu da pomognu ćelijama oštećenim slobodnim radikalima.
Ksantoni u mangostinu usporavaju znakove starenja, suzbijaju degenerativna oboljenja i smanjuju mentalna i fizička oštećenja u telu.

100% čist mangostin u prahu možete kupiti u biljnim centrima Magično bilje.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem