KOJU HRANU NE SMETE DA JEDETE AKO PIJETE VITAMIN C?

28.03.2021 | AKTUELNO | Pregleda: 413 | Autor: | 0

Izbegavajte kisele jabuke, mleko i džigericu, a morske plodove zaobiđite u širokom luku

U poslednje vreme veliki broj ljudi počeo je da koristi različite suplemente i vitamine kako bi se zaštitili od virusa i prehlada, ali i kako bi ojačali svoj imuni sistem.
Vitamin C jedan je od najvažnijih vitamina koji pomaže održavanje mnogih bioloških funkcija, uključujući sintezu kolagena, zarastanje rana, popravku i održavanje hrskavice, kostiju i zuba. Vitamin C je takođe jak antioksidans, što znači da može neutralizovati slobodne radikale koji oštećuju ćelije na genetskom nivou.
Jako je važno da se prilikom uzimanja vitamina C, nezavisno od oblika supelementa, pridržavate propisanih doza.
Takođe, poželjno ga je konzumirati u jutarnjim satima kako bi se podigla energija organizma, ali još je važnije da vodite računa sa kojom hranom ga unosite.
Ovo je spisak namirnica koje ne treba kombinovati sa vitaminom C:
1. Džigerica
Džigerica je vrlo zdrava, ali i izuzetno bogata bakrom. Ako se konzumira sa vitaminom C, bakar u jetri može da učini da vitamin C izgubi efikasnost, pa će njegov unos samo anulirati korisne efekte antioksidanata, ali i mesa.
2. Mleko
Vitamin C može lako da oksidira, dok mleko sadrži oksidirajuću supstancu vitamin B2. Ako se konzumiraju zajedno, oba vitamina gube efikasnost.
3. Školjke i morski plodovi
Školjke i morski plodovi sadrže mnogo arsenida. Kada se konzumiraju zajedno, petovalentni arsenid će se pretvoriti u trovalentni arsenid koji je fatalan, pa je ova kombinacija strogo zabranjena!
4. Lekovi za snižavanje holesterola
Vitamin C ima antioksidaciono svojstvo, što može da poništi dejstvo lekova za smanjenje holesterola (niacin i simvastatin).
5. Limun i kisele jabuke
Ovo kiselo voće u kombinaciji sa vitaminom C lako može izazvati iritaciju u želucu, pa je savet da se ova kombinacija izbegava kako se ne bi narušio dragoceni balans želudačne kiseline.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 9h-18h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  svim danima: 10h-22h
  Od 25.7 do 8.8. štand neće raditi zbog godišnjeg odmora
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem