KAKO SU NAŠE BAKE OBARALE VISOKU TEMPERATURU

27.03.2021 | AKTUELNO | Pregleda: 903 | Autor: | 0

Rashladite prostoriju, skinite suvišnu odeću, jedite malo ali kvalitetno i pijte dovoljno tečnosti

Visokom temperaturom telo se bori protiv baketrija i virusa – odnosno protiv bolesti. Ona je na naki način je dokaz da odbrambeni sistem vašeg organizma radi svoj posao.
Kako nisu imale lekove za snižavanje povišene temperature, naše su bake morale da se snalaze. Evo nekih od rešenja.

Raskomotite se
Umesto debelih džempera, bolja je varijanta da obučete laganu pamučnu pidžamu ili garderobu i eventualno se pokrijete tankim prekrivačem.

Rashladite prostoriju u kojoj boravite
Ukoliko ste zbog toga što vam je hladno dodatno zagrejali prostoriju u kojoj boravite kako bi vam bilo prijatnije, promenite to. Velika vrućina otežaće spuštanje visoke telesne temperature.

Skidanje temperature tuširanjem
Ako imate jako visoku temperaturu i hladno vam je, tuširanje vam nikako neće prijati. Osim toga, ako napravite preveliku razliku u temperaturi, bukvalno ćete šokirati organizam.
Ukoliko pribegavajte ovoj metodi, temperatura kojom se tuširate treba da bude možda stepen manja od one koju imate. Nikako se nemojte tuširati hladom vodom kada imate temperaturu!
Rashladite se i nakvašenim sunđerom ili vlažnom krpom. Voda i ovde treba da bude mlak, jer ako je previše hladna počećete da drhtite.

Odmarajte se
Najbrže i najkompletnije ćete se oporaviti ako se odmarate kada ste bolesni. Lezite i pijte čajeve za imunitet.

Lekovi za temperaturu
U svakoj apoteci možete bez recepta nabaviti lekove za temperaturu, takozvane antipiretike. Za decu su to uglavnom sirupi za temperaturu, odrasli imaju varijante u obliku kapsula, tableta, praškova. Imaju različite nazive, ali su svi oni na bazi aspirina, ibuprofena ili paracetamola.
Ovi lekovi ne leče sam uzrok temperature, već ublažavaju simptome. Ukoliko imate neku virusnu infekciju, vaše telo ćesamo morati da se izbori sa njom. Ukoliko sumnjate na neku bakterijsku infekciju, za lečenje vam je potreban antibiotik.

Pijte dovoljno vode
Visoka telesna temperatura lako može da dovede do dehidracije. Kada unosite dovoljno tečnosti, vaše telo će se lakše preznojiti i lakše rashladiti i izboriti sa uzročnikom povišene temperature.

Jedite hranu kvalitentu hranu
Ne morate da jedete mnogo ako vam nije do jela. Mnogo je važnije da to malo što pojedete bude bogato hranjivim materijama. U te svrhe najbolje je da jedete namirnice koje su dobre za imunitet, što više svežeg voća i povrća i što manje nezdrave hrane.

Pobedite temperaturu čajevima
Smatra se da su za snižavanje temperature najbolji zeleni čaj, reiši, majčina dušica. Izuzetno se pokazao i čaj od đumbira koji podstiče lučenje tečnosti i znoja u organizmu i na taj način i hlađenje i snižavanje temperature.

Oblozi od rakije za skidanje temperature
Možete koristiti komovu rakiju i razrediti je malo sa vodom, pa umočiti čarape u ovaj srastvor i navući ih. Postoji i druga varijanta, a to je da se peškir ili krpa umoče u rastvor i da se njime masiraju stopala i dlanovi. Umesto komove rakije možete razrediti i medicinski alkohol.

Jabukovo sirće za skidanje temperature
Jabukovo sirće možete da koristite za masiranje stopala i dlanova. Kada se koristi kao obloga za noge, onda se često upotrebljava u kombinaciji sa kukuruznim brašnom.Napravi se pasta od kukuruznog brašna i jabukovog sirćeta i stavi na stopala.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem