ZDRAVLJE U KONZERVI

25.03.2021 | AKTUELNO | Pregleda: 1419 | Autor: | 0

Konzervisane sardine obično imaju manje žive od mnogih drugih vrsta ribe i smatraju se jednim od najboljih izbora morske hrane

Početkom pandemije većina ljudi je pored toalet papira, najčešće kupovala hranu koja može da duže da stoji, a da se ne pokvari, poput one konzervisane, od ribe do drugih vrsta jela.
Konzervisanje hranu održava svežom i jestivom, pogotovo onu koja je sklona razvoju raznih patogena, a u procesu konzervisanja namirnice prolaze i proces sterilizacije.
- Rezultat je, na žalost, značajan gubitak nutrijenata, ali jednom kad se konzervira voće ili povrće tako može godinama da stoji, zaštićeno od opasnih mikroorganizama - objašnjava nutricionista dr Džes Kording i otkriva koja je prema mišljenju struke najzdravija konzervirana hrana.
- To su sigurno sardine, ali i druga konzervisana riba koja je pristupačan izvor proteina, ali i održiva i ne zahteva dugu pripremu ili kuvanje. Dodavanje konzervisane ribe u ishranu ima brojne zdravstvene prednosti - kaže dr Kording i dodaje:
- Konzervisane sardine obično imaju manje žive od mnogih drugih vrsta ribe i smatraju se jednim od najboljih izbora morske hrane, pogotovo ako vam sveža nije dostupna.
Konzumirajući konzervisanu ribu unosimo veliku količinu proteina, vitamina D i protivupalnih omega-3 masnih kiselina, a maslinovo ulje daje mono nezasićene masti zdrave za srce.
Zdravstvene smernice preporučuju dve do tri porcije ribe s niskim udelom žive nedeljno, a dr Kording preporučuje da se sardina pomeša sa testeninom, sirom ili krekerima i konzumira kao međuobrok, a može da se koristiti i za pripremanje salata.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 10h-20h
  subotom i nedeljom: 10h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem