DA LI ZNATE KOJA JE RAZLIKA IZMEĐU BUĐI I PLESNI?

22.03.2021 | AKTUELNO | Pregleda: 2243 | Autor: | 0

Neprijatne crne ili žute mrlje česte su u kupatilu i mogu prouzrokovati zdravstvene probleme

Ako se oko ivica vaše kade i između pločica primećuju crni tragovi, to je alarm koji vam signalizira da ste ozbiljno prekoračili termin za čišćenje. Buđ ili plesan i crne mrlje koje se javljaju u kupatilu - verovatno niste svesni da među njima postoje suštinske razlike.
Buđ je opšti pojam za sve vrste mikroskopskih gljivica koje rastu u hifama ili višećelijskim nitima. Buđ se može razviti na bilo kojoj organskoj materij, na porimer koži, ali i na plafonu pa sve do poda, ako dolaze u dodir sa vodom. Ako u domu imate hroničan problem sa vlagom, buđ je neizbežna. Ona voli vlažno i toplo okruženje, zbog čega joj je kupatilo omiljeno. Takođe buđ izaziva neprijatan miris u prostorijama sa ograničenom cirkulacijom vazduha, kao što su podrumi.
Plesan se s druge strane odnosi na samo određene vrste gljivica koje se obično pojavljuju tamo gde su nivoi vlage visoki, poput zidova u tuš kabini, pločica u kupatilu ili na prozorskim daskama. Plesan predstavlja vrstu površinskih gljivica koje se mogu ukloniti jednostavnim sredstvima za čišćenje i četkom. Suprotno njoj buđ je mnogo rasprostranjenija po prostoru iako nije odmah vidljiva golim okom. U tom pogledu plesan se brže eliminiše dok buđ stvara trajnija oštećenja.
Da biste napravili razliku i znali kako da se izborite sa ovim problemom, važno je da upoznate svog protivnika. Plesan obično izgleda poput mrlje žute, sive ili bele boje koja nalikuje na malu pečurku koja raste na površini izloženoj vlažnom okruženju. S druge strane buđ je obično zelene ili crne boje i nešto ljigavije teksture. Takođe umesto da raste na vrhu vlažne površine, ona raste ispod nje.
Kada se spore plesni udahnu one mogu izazvati glavobolje, kašalj i probleme sa disanje. Buđ s druge strane izaziva mnogo ozbiljnije probleme, poput kardiovaskilarnih i respiratornih problema, migrena, bolova u zglobovima i mišićima, kao i intenzivnog umora. Osobe sklone alergijama mogu iskusiti komplikacije u vidu gušenja, nekontrolisanog kijanja, iritacije očiju i grla.
Kako biste se oslobodili plesni jednostavno posegnite za sredstvom za čišćenje koje sadrži u sebi hlor, koje se može kupiti u svakom supermarketu. Nosite masku pri čišćenju kako bi izbeglu potencijalno udisanje spora. Međutim ako imate problem sa buđi u svom kupatlu možete upotrebiti mešavinu izbeljivača i vode, kojima ćete obilno tretirati date površine. Kako bi sprečili da se buđ i plesan pojavljuju, redovno provetravajte prostorije u kojima dolazi do velike koncentracije vlage.

Tagovi:

PRODAVNICA BR. 1

 • Maksima Gorkog 25
  (blizu Kalenić pijace), Beograd

  011/245-07-82, 011/242-09-55, 064/643-30-55
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 2

Brankova

 • Brankova 16, Beograd

  011/328-35-07
  radnim danima: 9h-17h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
ONLINE SHOP

 • ONLINE SHOP biljnog centra
  Magično bilje

 • Isporuka u zemlji i inostranstvu
 • Plaćanje pouzećem ili karticom

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem