BILJKE UMESTO MESA

19.03.2021 | AKTUELNO | Pregleda: 655 | Autor: | 0

Najbolji izvori proteina za vegetarijance: tofu, tempeh, seitan i mahunarke

Ljudi se odriču mesa iz različitih razloga. Neki to čine iz etičkih razloga ili drugih ličnih uverenja, a neki iz zdravstvenih razloga.

Bez obzira na razlog odbijanja mesa, veoma je važno osigurati unos dovoljno proteina.
Možete ih pronaći u alternativama mesu, a mi ovoga puta prenosimo najpopularnije.

Tofu
Tofu je zamena za meso i po svojoj konzistenciji sličan je siru. Dobar je izvor proteina i kalcijuma, sadrži sve esencijalne aminokiseline koje su potrebne čoveku. Tofu ima vrlo blag ukus, tako da s njim možete da kuvate gotovo sve, jer će poprimiti ukus onoga s čime ste ga kuvali. Neki ga koriste umesto jaja ili ga dodaju u vruća jela poput supa i čorbi.

Tempeh
Tempeh je tradicionalna indonežanska zamena za meso na bazi soje. Proizvođači prave tempeh od cele soje, a ne od sojinog mleka i koriste postupak fermentacije. Tempeh ima suvu teksturu, a neki proizvodi od tempeha sadrže mešavinu pasulja ili žitarica. Budući da sadrži pasulj, tempeh nadmašuje tofu u vlaknima i proteinima, a odličan je izvor vitamina B6 i magnezijuma. Takođe sadrži prebiotike i probiotike pogodne za creva. Tempeh možda nema istu svestranost kao tofu, jer je njegov ukus jači. Tempeh je takođe pogodan za upotrebu kao zamena za meso sa roštilja.

Seitan
Seitan je napravljen od pšeničnog glutena. Tokom proizvodnog procesa skrob se uklanja iz pšenice, obično ispiranjem vodom. Ovim postupkom dobija se namirnica sa visokim sadržajem proteina, teksture slične piletini. Seitan ili tzv. “pšenično meso” nije bezbedan za ljude sa intolerancijom na gluten. Neki seitanski proizvodi sadrže druge sastojke, poput mahunarki ili začina. Seitan je bogat proteinima, riboflavinom, niacinom i vitaminom B-6.

Biljna hrana bogata proteinima
Neke integralne namirnice, poput pasulja, sočiva, leblebija i pečurki, sadrže proteine ili su mesnate teksture i mogu dobro da zamene meso. Međutim, samo nekoliko biljnih namirnica sadrži sve esencijalne aminokiseline - uključujući heljdu, kinou i soju.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem